Pun Mjesec - ali u kakvom društvu!

Večeras, 21. maja, u 23.14 nad jugozapadnim horizontom imati ćemo prilike vidjeti potpuno osvjetljenu stranu našeg prirodnog satelita – pun Mjesec.

Od nas je početkom dana udaljen od 404.345 km, a krajem dana 402.657 km, tek kojih par stotina kilometara manje od maksimalne udaljenosti koja nas može dijeliti od njega.

nebo 21052016

Iznad horizonta će se pojaviti u 20:04 a zaći će sutra ujutro u 06:10. Prilikom prolaska kroz meridijan, pola sata iza ponoći, biti će relativno nisko iznad južnog horizonta, svega nešto više od 30°. Društvo mu ovih dana prave i dvije „lažne zvijezde“; crvenkasta zvijezda, zapravo planeta Mars (koju nekoliko desetaka sati dijeli do velike opozicije, kada je najbliže Zemlji) te gospodar prstenova – planeta Saturn.

nebo 21052016 detalj

Večeras će se Mjesec nalaziti u blizini Marsa, a sutra navečer u blizini Saturna. Sve ove objekte moguće je vidjeti golim okom i raspoznati na nebu bez poznavanja astrognozije. Dovoljno je da navečer izađete pod zvjezdano nebo, pogledate ilustraciju koju donosimo u prilogu i pri pogledu na ove markantne nebeske objekte spojite naučena saznanja o nebeskim objektima sa prizorom koji vidite svojim očima. Uživajte u nebeskoj pozornici.


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 18 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 20 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 1 dan ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka