Sve važno o tranzitu Merkura 2016.

tm4Osvedočeni ljubitelji astronomije sigurno znaju kako tranzit Merkura ne sme da se posmatra. Ne sme gledajući golim okom direktno u Sunce. Znam da ima nekih sledbenika nastranog učenja po kome direktnim gledanjem u Sunce čovek preko očiju upija Sunčevu energiju i tako dalje, ne znam detalje, pa to onda navodno pozitivno deluje na organizam. Kažu kad se u Sunce gleda odmah po izlasku onda nije opasno. E pa nemojte se s time šaliti. Jasno je da Sunčevi zraci pri svitanju prolaze dugi put kroz atmosferu koja služi kao svojevrsni filter, ali ipak, što biste izlagali svoje oči makar i malom riziku. A od te blagotvorne energije koju navodno upijate preko očiju nemojte očekivati ništa dobro. To je puka izmišljotina.

Dakle, nemojte tranzit nikako gledati golim okom. Za posmatranje koristite dvogled ili teleskop (kao i teleskop i dobro je da i dvogled stoji na odgovarajućoj montaži), ali preko njihovih objektiva MORATE postaviti specijalni filter za Sunce – to je, recimo, baader folija. Uz odgovarajući filter posmatranje tranzita Merkura biće nezaboravan doživljaj.

Ali šta ako filter nemate? Vidite da li neko lokalno astronomsko društvo organizuje javno posmatranje. U Novom Sadu takvo posmatranje organizovaće Astronomsko društvo «Novi Sad». Lokacija posmatranja biće na Petrovaradinskoj tvrđavi. Dođite dakle na Tvrđavu. Tranzit počinje u 13 h i 12 minuta (vremena za važnije gradove potražite ovde)

A ako bude oblačno? Pa, ovde možete bezbedno pratiti ceo tok preko računara - evo linka:

Solar Dynamics Observatory

U slučaju da ste nestrpljvimi evo nekoliko video simulacija koje možete odmah videti:

 

 

Transit of Mercury on May 9, 2016 from LarryKoehn on Vimeo.


Tranzit Merkura 2016.Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 

leksikon 190 

akl18 baner


stranica posmatraci

CURRENT MOON


tvastronomija18

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka