nebo 17042016 1930
nebo 17042016 2000
nebo 17042016 2100

Neograničen broj besplatnih karata za večerašnju scenu

Astronomski magazin i Sunčev sustav večeras su za vas pripremili cijelonoćnu predstavu pod zvijezdama. Scenski nastup osiguravaju Jupiter (u vidu Davida!) i Mjesec (u vidu Golijata!). Predstava počinje danas u večernjim satima a najbolje vrijeme za gledanje i uživanje u prvom redu do zvijezdane pozornice nastupa sat vremena nakon zalaska Sunca (od 21:00 nadalje).

Predizvođača glumi planeta Merkur koju možete pogledati u vremenu od 20:30 do 21:30 nisko nad zapadnim horizontom, otprilike na istoj putanji kojom je Sunce prolazilo sat vremena prije. Imajte u vidu da je Merkur slabog sjaja no uz malo truda vidjeti ćete slabašnu zvijezdicu koja nam svoju glavnu ulogu sprema početkom maja kada će pomračiti Sunce (tranzit Merkura preko Sunčeva diska 09. svibnja), biti će to jedno od najznačajnijih nebeskih događanja ove godine.

Jupiter i Mjesec započinju sa večerašnjom glavnom predstavom taman u vrijeme kada Merkur odlazi sa scene. Vremenska koordinacija je neupitna. Iako je Jupiter četrdeset puta većeg promjera od Mjeseca te je prema njemu pravi Golijat, on je istovremeno i 1760 puta udaljeniji nego naš prirodni satelit te nam se čini kao da su David i Golijat zamijenili likove u večerašnjoj zvjezdanoj predstavi. Oboje se nalaze u zviježđu Lava i najsjajniji su objekti na nebu. U narečeno vrijeme visoko su nad jugoistočnim horizontom, a zatim kreću prema zapadu

U vremenu od 21:09 do 21:13 u predstavu ulijeću šestorica astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Njihov put po nebu decentno započinje nisko nad zapadnim horizontom, da bi svoje tiho putovanje nastavili kroz zviježđe Orion na jugozapadu te nadalje prema jugu gdje će, nakon što ih prekrije koperna noći, nestati sa scene te se neće pojavljivati narednih desetak dana. Mogući su i povremeni uleti brzih zvijezda padalica, no za njih nemožemo garantirati. Vaša besplatna karta nalazi se kod vas samih, potrebno je samo poželjeti pogledati večerašnju predstavu. Uživajte u postavi scene, načinite li pokoju fotografiju nebeske pozornice – pošaljite nam, rado ćemo ih objaviti.

iss 17042016 zemlja