Već smo pisali o novoj opservatoriji u Bačkoj Palanci i o konkursu za njeno ime i logo. Na konkurs je stiglo blizu 20 predloga za ime i rešenje za logo. Bar pet su odlični! Ima i sasvim originalnih dizajnerskih rešenja i komisija koja bude odlučivala o imenu i logotipu opservatorije će imati pune ruke posla da izabere naj, naj!

Rezultati će biti saopšteni na Andrevlju, trećeg aprila, tj. zadnjeg dana Mesijeovog mratona. Autor izabranog rešenja dobiće DVOGED Telescope service, 10 x 50 sa torbicom, remenom i drugom pripadajućom opremom:

kliknite na slike
1050LE_v TS1050LE

Evo i važne vesti: pošto do Maratona ima još dosta vremena odlučeno je da se konkurs produži i da traje do kraja meseca. Dakle, ako još niste dali svoj predlog - šaljite ga na adresu:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

opservatroja-JankoEvo sad priče o tome kako je ta opservatorija uopšte nastala. Možda će neko od vas dobiti neku sličnu ideju. Govori Janko Mravik upravnik nove opservatorije:

- Odlazak na teren, montiranje teleskopa, useveravanje, fino podešavanje, spajanje računara, baterije, hladnoća i sl. su nam nametali jedno jednostavnije rešenje koje je postalo moderno u svetu, a to je - astronomija iz fotelje. Pošto kod nas ne postoji ni jedna ozbiljnija opservatorija koja bi se mogla robotizovati došao sam na ideju da je sam napravim ili ako ne sam onda uz pomoć prijatelja. I tako je i bilo.

Zbog poznate krize kod nas, ali i u celom svetu razmišljao sam o najjednostavnijem, ali i najpraktičnijem rešenju za samo zgradu a toje: „građevinski kontejner“.

Potraga po Internetu nije pokazala mnogo uspeha pa mi je kolega Miloš (pročitajte intervju s njim u prvom broju AM) uskočio u pomoć i nabavio jedan delimično rashodovan kontejner, ali pošto smo ionako isplanirali da ga prerađujemo nov nam i nije mnogo ni trebao.

Prvo sam krenuo sa nekim crtežima, a na kraju napravio i maketu po kojoj će majstori bravari da to rekonstruišu i prilagode kontejner našim potrebama. Kao prvo trebalo je napraviti nova ulazna vrata koja su bila u sasvim lošem stanju i zatvoriti prozor koji nam je nepotreban. Trebalo je zatim smisliti kako odraditi pokretni krov a da teleskopu ne smetaju zidovi prilikom posmatranja niskih objekata na jugu. Napravili smo krov iz dva dela, jedan poluluk i jedna čeona vrata koja će pokretati elektro-motori upravljani računarom.

U samom kontejneru je bilo takođe mnogo posla jer su zidovi u skroz lošem stanju zbog prokišnjavanja krova.

Zatim je na red došla električna instalacija, klimatizacija itd. Obezbeđen je teleskop, go-to montaža, računari, veza s Internetom, softveri za upravljanje na daljinu, meteorološka stanica i ostala potrebna oprema. U međuvremenu je određena i lokacija koja nije baš idealna što se tiče posmatračkih uslova ali je dobro obezbeđena, lako dostupna osobnim automobilom - samo  nekoliko kilometara daleko od grada, dostupan brzi Internet, struja.

Buduća opservatorija je namenjena prvenstveno članovima društva, školskim sekcijama tj. učenicima koji pokažu određeno interesovanje za neki ozbiljniji rad, ali i promovisanju astronomije kao nauke.

Planiramo da na opservatoriju montiramo i jednu od kamera buduće meteorske mreže i sve to da kontrolišemo preko Interneta sa udaljene lokacije.

Kada je veći deo posla bio gotov Dušan Mrđa je predložio, a mi ostali prihvatili, da kontejner i zvanično prekstimo u - opservatoriju. Da kontejner više i ne pominjemo. Ostalo je još nešto posla i zvanično otvaranje će biti sredinom aprila, na dan osnivanja AD "Univerzum". Naravno, i ime i logo treba da izaberemo.

Evo nekoliko slika dok je opservatorija bila kontejner:

kontejner1 kontejner2
kontejner-unutra kontejner3

Kliknite na fotografije da se uvećaju.

Ovako opservatorija izgleda danas:

opservatroja-3


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 7 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 13 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...