castelgandolfo

Jezuit Jose Gabriel Funes, direktor Vatikanske zvjezdarnice dao je izjavu za medije u kojoj kaže kako se nakon svakog pogleda prema zvijezdama osijeća bliže Bogu. Nebrojene tisuće i tisuće ljudi svake noći zastaje na trenutak pod zvijezdama, neki od njih (astronomi) proučavaju te svijetleće iskrice u noći i pokušavaju dokučiti tajanstvene sile i procese koji ih tvore. Kao astronom i vjernik svakim pogledom u nebo ostajen opčinjen bogatstvom objekata i pojava koje se tamo nalaze. Na taj sam način bliže svemiru – Božijoj kreaciji. Funes i njegov kolega Guy Consolmagno istražuju svemir s Vatikanske zvjezdarnice smještene u Castel Gandolfo, nedaleko Rima.

Kako je svemir nastao, kako evoluira, koji se sve procesi odigravaju u njemu, postoje li planete slične našoj i ima li tamo života samo su neka od pitanja kojima se bave u Vatikanskoj zvjezdarnici. Ovaj astronomski dvojac studirao je astronomiju prije nego su pristupili crkvenim redovima. Vjerujem u Boga, kaže Consolmagno, iako sam u prvom redu znanstvenik moja me vjera u Boga okuražila da s još više žara i snage istražujem njegovo djelo. Bog mi daje snagu za borbu s nepoznatim. Istraživanje svemira znači slijediti Božji put, otkrivati tajne svemira znači skupljati slagalicu iz koje je razvidno da je kaos koji naizgled vlada u svemiru samo dio Božjeg plana.

Obojica se znanstvenika i jezuita slažu kako njihov rad služi crkvi i vjernicima ali i znanosti. Crkva je oduvijek bila zainteresirana za astronomiju iako je tijekom povijesti bilo i skretanja s tog Božanskog puta, pri čemu spominju nepravdu učinjenu Galileu.

Vatikanska zvjezdarnica ima svoje postaje na nekoliko mjesta diljem svijeta. Ova je institucija jedna od najstarijih i najuvažavnijih zvjezdarnica na svijetu. Moderni teleskopi poput Vatican Advanced Technology Telescope (VATT) u Tusconu (Arizona, SAD) služe i civilnim i crkvenim znanstvenicima, ako ih uopće možemo tako titulirati.

Kao znanstvenik i vjernik ne brinem se o mogućnosti postojanja života u svemiru izvan Zemlje. Bog je stvorio milijarde galaktika, s milijardama Sunaca a koje opet imaju milijarde planeta i bilo bi pravo čudo da je to sve samo radi nas, dodaje Funes na kraju razgovora.

Želite li saznati više o Vatikanskoj zvjezdarnici svakako posjetite njihov web: http://www.vaticanobservatory.org, moguće da vas informacije tamo pomalo odvoje od šablonskog doživljaja crkve kao institucije.

 

Marino Tumpić

 

ILUSTRACIJA;

Castelgandolfo – Vatikanska zvjezdarnica u Castel Gandolfo nedaleko Rima


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...