pdf

Kompanija
Orbital Sciences Corporation

Jedna američka kompanija leži u pozadini mnogih kosmičkih misija o kojima redovno čitamo. Njihovi sateliti su već zaokružili 1000 godina neprestanog rada u orbiti oko Zemlje, a jedna međuplanetna sonda je trenutno na preko 320 miliona km od Zemlje. Angažovani su i na vojnom planu, te njihove rakete i projektili donose kompaniji svake godine zaradu od preko \(100 miliona.


OSC595

BB Amerika (bogata i bela) večito žudi za idealnim mestima u na svom kontinentu za podizanje porodica. Mesto mora da bude malo, sa puno parkova i zelenila, sa dobrim školama i snažnim osećajem za zajedništvo. Prema izveštajima CNN/Money i Money magazina, ove godine se na trećem mestu lokacija gde se najlepše živi u SAD našao vajominški gradić sa nepunih 16 hiljada stanovnika (moja zgrada na Novom Beogradu ima oko 2000 duša) romantičnog imena Vienna (na našem i mađarskom: Beč). Pored najboljih javnih škola i nacionalnog parka, ovaj strogo belački gradić iz vremena Građanskog rata, poznat je po velikoj, svetski poznatoj kompaniji „Orbital Science Corp." (OSC), specijalizovanoj za proizvodnju i lansiranje satelita.

Ova privatna kompanija, koja vredi preko milijardu ipo dolara i zapošljava oko 3.700 ljudi, godišnje zarađuje nešto ispod \)100 miliona. Od kako je pre 30 godina osnovana, kompanija je proizvela 569 raketa, a do 2015. će proizvesti novih 82. U isto vreme proizvedeno je i 174 satelita, dok se do kraja 2015. očekuje novih 24. Ovaj gigant drži 60% svetskog tržišta malih raketa, 55% tržišta malih komunikacionih satelita, i 40% tržišta presretačkih projektila.

osc-letelica Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(16 strana, 2,84 MB)
download

pdf

 


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... Pre 52 minuta
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 7 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije

Foto...