Nakon gotovo tri desetljeća s američkog raketodroma Cape Canaveral na Floridi uspješno je lansirana potpuno nova raketa - Ares I-X.

Stotinu metara visoka raketa vrijedna preko 450 milijuna USD poletjela je na svoj sudbonosni put točno u 16:30 sati po našem vremenu. Svega nekoliko minuta leta u kojima su sadržane godine i godine marljiva rada tisuća inženjera te financijski ulog daleko veći od proračunske rupe naše Zemlje doslovce je "ispario" u zraku iznad Atlantika.

ares-1-x-lansiranje
Lansiranje Ares I-X s Floride

Ares I-X dio je programa Constellation kojem je namjenjena uloga novog doba američke astronautike, uključujući i pilotirane misije k Mjesecu ali i dalje!
Prvi stupanj eksperimentalnog Aresa I-X uspješno je odradio podizanje rakete na visinu od 40km tijekom dvije minute leta. Tada je došlo do planirane separacije prvog i drugog stupnja rakete. I dok je raketni booster prema predviđenim parametrima i uz pomoć padobranskog sustava spušten na morsku površinu gdje su ga preuzeli spasilački brodovi (kasnije će biti ponovo upotrijebljen), drugi dio rakete predstavljao je tkz. "glupi model".

U vjernom omjeru veličine i mase drugi dio rakete predstavljao je drugi raketni stupanj, svemirski brod za astronaute (Orion) te spasilački sustav. Ipak nije se radilo samo o "kartonskom modelu". Posvuda po letjelici postavljeni su senzori (njih sedam stotina!) kako bi se dobili podaci o aerodinamici, radu raketnih motora, naprezanjima, vibracijama.. a što će sve inženjeri programa uzeti u obzir prilikom daljnjeg rada na projektu Constellation.

ares-1-x-shema-leta
Shema leta eksperimentalnog lansiranja Ares I-X

Nakon odvajanja raketnih modula, drugi dio rakete nastavio se kretati po nekontroliranoj putanji te se pri padu u more razbio. Svi podaci s senzora uspješno su prikupljeni putem radio prijemnih postaja. Modul-maketa nije bila predviđena za naknadno korištenje a ni spašavanje ostataka, koji su završili na dnu oceana.
Program Constellation trpi velike kritike od strane dijela stručne populacije. Uspješni eksperimentalni let Aresa I-X zasigurno će ohrabriti NASA ali i njezine financijere da nastave rad na programu koji amerikance mora u narednih petnajstak godina vratiti na Mjesec i u cijelosti zamijeniti sadašnje pilotirane brodove - zastarjele raketoplane.
Inače, samo lansiranje proteklo je s nekoliko odgađanja i uz iznimno loše vremenske uvjete. Samo u noći uoči lansiranja pored same lansirne rampe detektirano je preko 150 munja koje nisu uspjele oštetiti sustave montirane na raketi.

Na američkom predsjedniku Baracku Obami sada je težak zadatak. S jedne strane ima uspješan let nove generacije raketa a s druge poprilično argumentirane materijale koji pokazuju kako program Constellation treba otkazati te se preorijentirati na jednostavnije i jeftinije te "sigurnije" poznate derivacije već poznatih raketnih sustava koji bi uz modifikacije mogli zadovoljiti sve potrebe američke astronautike.


Još o Aresu

Ares sprema motore za start

ARES - album novih slika

Bog rata konačno dobija motore

NASA je odlučila da odreši svoju kesu bez dna: Potpisala je ugovor težak $2,1 milijardu zelembaća sa firmom iz kalifornijskog Kanoga Parka, „Pratt & Whitney ...

Raketa na trusnom tlu

14 авг 2009 ... Snažno podrhtavanje koje preti da rastrgne Ares I, raketu od koje Nasa očekuje da će jednog dana poneti ljude na Masec i Mars, ...

Šatlove smenjuje ORION

Novi brod će iznositi u orbitu nove rakete nosači Ares 1 i Ares 5. Ares 1 će iznositi osnovni deo broda, a Ares 5, međustepen za ubrzazanje na let ka Mesecu .

Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...