Nedavno sam pisao o budućem američkom skafanderu za ekspediciju na Mesec i ovo je (kao) neki nastavak. Naime, inženjer Nikolaj Mojsejev, koji je u Americi pokrenuo startap kompaniju 'Final Frontier Design'a koji je nekada radio za sovjetski kosmičku industriju, sada planira da napravi sopstveni skafander koji će ponuditi na tržište, a NASA je već odlučila da mu pomogne.

s1

Zamisli na trenutak Mars. Udaljena, prašnjava, crvena planeta sa stotinama hiljada kratera. Dizajniranje skafandera za takvo okruženje je izazovan i komplikovan zadatak. Marsovo odelo treba da osigura i održava atmosferu koja može da se udiše, regulisanu temperaturu, da obezbedi hranu i vodu, i da omogući kakenje i piškenje za recimo 12 sati. Takođe mora da poseduje tehnologiju koja će da prikuplja biomedicinske podatke, pratiti kretanje, kao i snimanje audio i video podataka kroz odelo. Možda je sve to razlog zbog kojeg još uvek niko ne proizvodi takav skafander.

Ali Nikolaj Mojsejev želi to da promeni. Ovaj ruski inženjer obožava izazove i već je pokazao svetu da ako postoji osoba kojoj je predodređeno da bude trendseter u kosmičkoj modi, onda je to on.

s2Mojsejev je 2009, zajedno sa svojim poslovnim partnerom Tedom Southernom osvojio nagradu od \(100.000 na Nasinom konkursu za rukavice (Astronatu Glove Challenge), kada su njihove rukavice pod pritiskom nadvisile Nasinu postojeću tehnologuju u nekoliko ključnih kategorija. 

Nove rukavice mogu da koriste senzore iz tableta i poseduju jedinstvene zglobove kakvi nikad ranije nisu korišćeni kod rukavica. Zglob na palcu omogućava korisniku rukavice da spoji palac sa kažiprstom kako bi mogao da dohvati i jako sitne predmete.

Još jedna inovacija su zglobovi u korenu svakog prsta, što im daje veću pokretljivost uz manje otpora, što znači i manju potrošnju kiseonika. Sve ovo možda zvuči previše tehnički, ali za tehnologiju skafandera to je svakako bio skok u pravom smeru.

'Trebalo mi je mnogo dana i noći da to shvatim,' priseća se Mojsijev. 'Potpuno sam uronio u problem i stalno sam razmišljao o tome. Čak sam i sanjao o rešenjima! Bio sam u nekoj vrsti snova, ali nisam spavao, niti sam bio budan. Više kao nekakva meditacija kroz stotine opcija ... '

S novčanim nagradama, Mojsijv i Southern su 2010. godine u New Yorku otvorili malu privatnu kompaniju 'Final Frontier Design'. Tokom sledećih osam godina kompanija je doživela svoje uspone i padove, ali sada su se više nego ikad ranije približili sigurnom, inovativnom i praktičnom dizajnu skafandera za svemirske misije s posadom.

s3
Rus u novom skafanderu. U SSSR-u je 20 godina radio u razvojnom preduzeću 'Zvezda', gde je radio na najboljim skafanderima na svetu 'Sokol' i 'Orlan'.

s4Pored svih gore opisanih karakteristika, Marsova svemirska odeća takođe mora da bude dovoljno izdržljiva da izdrži sitne čestice prašine koje mogu da oštetite opremu. Kako bi radilo na površini Marsa, odelo mora biti fleksibilno, srazmerno lagano, da štiti od zračenja i da može da izdrži tamošnje oštre vremenske uslove. U idealnom slučaju odelo bi trebalo da poseduje i sisitem samočišćenja kako bi se oslobodilo ljudskih bakterija i mirisa. Svemirski skafanderi bi trebali bi budu udobni i jednostavni za korištenje kao i civilna odeća.

Trenutna oprema ne zadovoljava te standarde. Tu je i kosmičko odelo za spoljnje aktivnosti (Extra Vehicular Activity, EVA), koje se koristi za šetnje van Međunarodne svemirske stanice (ISS), i hitne interventne aktivnosti u unutrašnjosti (IVA) tokom putovanja ka i sa ISS-a. EVA funkcioniše kao portabl svemirski brod s masom od 114 kg. Srećom, astronauti ne mogu da osete njegovu punu težinu zbog mikrogravitacije. Astronauti nose IVA odelo koje teži 10-18 kg u svemirskom brodu za vreme lansiranja i ponovnog ulaska u atmosferu prilikom povratka kući. Uživaćete u ugodnoj šetnji po Marsu? Nema šanse.

s5
Tokom čitavog profesionalnog života Mojsejev je razmišljao o tome kako da poboljša svemirska odela. Još od 1985. je radio u Tomilinu kraj Moskve, u preduzeću NPP 'Zvezda', vodećem ruskom istraživačkom i razvojnom poduzeću specijalizovanom za sisteme za održavanje života u visinskim letovima. On je jedan od retkih inženjera na svetu koji je radio na svim aktualnim skafanderima danas.

s6
Ovako bi trebali da izgledaju ljudi na Marsu?

s7 Predlog novog spasilačkog skafandera FFD 'Stratos' teškog samo 8 kg! Moguće ga je regulisati po visini za čak 33 cm.
s8 Očekuje se da bi ovakvi skafanderi možda mogli da se koriste u budućim putničkim misijama broda CST-100 'Starliner'.

Još 1988. Mojsejev je napravio rukavice za svemirske šetnje, koje se i danas koriste sa skafanderima 'Orlan'[1]. Radio je i na svemirskim čizmama, koje su 2001. pobedila je Nasinom takmičenju za najbolji dizajn kosmičkih čizama za Mars. Čizme koje je tada predložio bile su udobne i pokretne poput patika, a istovremeno su bile zaštitne kao i vojničke čizme.

Uprkos tome što je dok je bio u 'Zvezdi' doneo toliko inovacija, pa čak i dizajnirao prototip marsovskog odela, njegovi planovi o stvaranju skafandera za Mars nisu bili podržani. Razlog je bio prost – izostanak misija na Mars u programu ruske kosmičke agencije. Ali Mojsijev nije odustao od svog sna i preselio se u SAD da bi radio u vlastitoj kompaniji[2].

Sada njegov 'Final Frontier Designs' dobija ugovore od NASA-e a on nastavlja da polira svoj prototip kako bi poboljšao svoju sofistikovanu opremu. Nebo je granica!

s9

 

[1]Serija jednodelnih polutvrdih skafandera koji su korišćeni za kosmičke šetnje (EVA) u ruskom kosmičkom programu (trebalo je da se koristi i na Mesecu) i programima drugih zemalja, uključujući i SAD i Kineze.

[2]Pričao je da je tamo u 'Zvezdi' imao platu \)300 a njegovi potčinjeni $150-200.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...