U ovom tekstu govorimo o svemirskim snagama Ruske federacije.Ove snage su odgovorne za vojne operacije Rusije u svemiru (zastava i amblem vidi sl.1 I sl.2)

sl.1 sl.2
Slika 1 Slika 2

Zadatak :

Kontrolišu vojne satellite poput satellita za nadzor i rano upozorenje na nuklearno -raketni napad ( I GLONASS (ГЛОНАСС ) Ruski globalni navigacioni satelitski sistem je pod kontrolom ,,kosmičke vojske,,)Na njima leži i odgovornost u sprečavanju svakog drugog napada koji bio došao iz orbite ( u bliskoj budućnosti to bi mogli biti i napadi mikrotalasnim ili kinetičkim oružjem kao i upotreba takozvanih geo-fizičkih oružja) Raspolažu projektilima sposobnim da unište satelitske ciljeve u Zemljinoj orbiti.Naravno, zanima ih i šta se dešava na samoj Zemlji -neprekidno dobijaju informacije i o svim bitnim dešavanjima na teritorijama drugih država, potencijalnih protivnika.

• Za obuku ,,Kosmičke vojske,, zaduženi su :

Vojno - kosmička akademija A.F. Možhajski (Военно-космическая академия имени А. Ф. Можайского )

• Vojna akademija protiv - vazdušne odbrane GK Žukov (Военная академия воздушно-космической обороны имени Маршала Советского Союза Г.К. Жукова )

• Moskovski Vojni institut (Московский Военный Институт Радиоэлектроники Космических Войск )

Ovaj rod Ruske armije formiran je zvanično 1 juna 2001 godine a nastao je izdvajanjem iz već postojeće strukture Strateških raketnih snaga i otada uspešno izvršava svoj zadatak ( U Sovjetskom Savezu je nešto poput kosmičke vojske formirano još 1982 godine) Dan kosmičkih snaga u RF je 4 oktobar.

Operativna orbitalna grupa

Kliknite na ilustraciju
sl.3_510

Slika 3


Ruske Federacije sastoji se od 100 satelita (sl.3) Od tog broja 40 satelita imaju neke veze sa obranom zemlje. SAD, recimo ima 413 satelita a Kina 34.

sl.4_510
Slika 4


Aktuelni komandant Kosmičke vojske RF (Космических войск) je General - major Oleg Ostapenko (Остапенко Олег Николаевич) rodjen 1957 godine u Pokošiči, Ukrajina ( Na sl. 4 parada jedinica kosmičke vojske na Crvenom trgu u Moskvi)

Izvor: www.mil.ru

Author: Oliver Jovanović

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...