logoAM

Početkom avgusta prošle godine pisali smo o nekim problemima sa domenom AM, u nadi da smo ih tada rešili i da ćemo biti mirni sledećih nekoliko godina. E pa nije tako.

am org

MK
Ilustracija: Milorad Krstić

Ukratko: da bismo i dalje imali domen co.rs potrebno je, naravno, da se zakup plati. ALI ne možemo da platimo u ime kompanije na koju je domen registrovan. Ne može! Zašto? To samo mudraci koji pišu propise znaju (ako i oni znaju). Meni je to glupavo, ali šta da se radi. Inače, domen co.rs može da se registruje na buregdžinicu, na JKP Vodovod, na fabriku akumulatora, na preduzeće za proizvodnju keramičkih pločica, ili bilo šta što je registrovano kao neka firma, ali ne može na astronomsko društvo ili bilo koje udruženje građana. Možete praviti sajt co.rs o pčelama ako je vaš domen registrovan na, recimo, fabriku parketa. Ali ne možete taj domen registrovati na udruženje pčelara.

Tako je meni rečeno, a dubinu takvog propisa ja nisam u stanju da shvatim.

OK, da se ne bismo i dalje lomatali kroz lavirinte propisa AM menja domen i ubuduće će izlaziti kao astronomija.org.rs. Jedno vreme će paralelno raditi i domen astronomija.co.rs, možda i poduže, ali uglavnom prelazimo na .org.rs. (s tendencijom da i sa toga odemo tamo gde se domeni registruju razumnije).

Zbog pomenute perturbacije, mogući su neki tehnički problemi na AM, ali oni će se vremenom otkloniti.


AM ponovo nestao


 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...