| Izvor: vijesti.me

logob92Tačan odgovor na pitanje koliko ćelija se nalazi u ljudskom organizmu još nije poznat, ali ono na šta za sada možemo da se oslonimo je studija objavljena u „Analima ljudske biologije“, pod nazivom „Procena broja ćelija u ljudskom organizmu“.

celija

Autori studije, tim naučnika iz Grčke, Španije i Italije, istakli su da nisu prvi koji se bave ovim pitanjem. Istraživanjem raznih naučnih dnevnika i knjiga iz poslednjih par vekova naišli su na mnoge procene. Međutim, problem je bio u tome što se su se one veoma razlikovale, tačnije išle od pet biliona do 200 miliona triliona ćelija, a gotovo nijedan od naučnika nije izneo podatke na koji način je došao do ovih brojeva. To je bio dovoljan razlog za ovaj tim da počne da se bavi istim pitanjem.

Počeli su od pitanja kako je moguće proceniti broj ćelija, ako ih nije moguće prebrojati. Prosečna težina jedne ćelije iznosi oko 1 nanogram. Prostom računicom može da se dođe do zaključka da, na primer, čovek koji ima 70 kilograma, sadrži 70 triliona ćelija.

Sa druge strane moguće je uraditi proračun na osnovu zapremine ćelije. Prosečna zapremina ćelije sisara iznosi četri bilionita dela kubnog centimetra. Ako bismo računali prema prosečnoj zapremini čoveka, dobili bismo broj od oko 15 triliona ćelija.

Očigledno je da ova dva načina računanja daju drastično različite brojeve. Ono što predstavalja još veći problem je činjenica da ćelije kod sisara nisu sve jednake, već su različitih veličina i gustine. Prost primer da se ovo dokaže je da pogledate ćelije u krvi koje su prilično zbijene. Ako koristimo njih kako bismo izračunali ukupan broj, došli bismo do oko 724 triliona ćelija. Sa druge strane, ako posmatramo ćelije kože, koje su prilično razmaknute, dobili bismo rezultat od oko 35 biliona ćelija.

Kada su došli do ovoga, autori studije odlučili su se da idu težim putem, računajući broj ćelija prema organima i tipu ćelije. Prikupivši podatke o zapremini i gustini ćelija u zavisnosti od organa, naučnici su izračunali prosečan broj svakog tipa ćelija. Nakon toga su sabrali sve proseke i dobili ukupan broj od 37.2 triliona ćelija u čitavom organizmu.

Ovo nije konačan broj, ali naučnici smatraju odličnim početkom. Oni su došli do još jednog zanimljivog otkrića – broj ćelija u organima zavisi i od medicinskih uslova. Zdrava jetra, na primer, sadrži oko 240 biliona ćelija, dok sa druge strane ona obolela cirozom ima oko 172 biliona. A jedno od najbitnijih otkrića može da leži u činjenici da oko 34 triliona ćelija može da sarađuje dekadama i na taj način ljudsko telo raste, u odnosu na haos koji se nalazi unutar mikroba.

Author: B92

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...