Uljepšavanje je sastavni dio naše civilizacije. U našoj samodostatnosti skloni smo olako prihvatiti mišljenje kako su naši preci u svemu bili inferiorni. No prema svemu sudeći to nipošto nije bilo tako. Počevši od korištenja dostupnih tehnologija do uljepšavanja tijela, koje se u suvremenom svijetu smatra uobičajnom, nužnom i veoma profitabilnom industrijom.

neandertalci_makeup1
Uljepšavanje tijela nije novovijeki izum
Arheolog, Profesor Joao Zilhao s Bristol University u Velikoj Britaniji voditelj je studije koja ukazuje kako se „make up" koristio i prije 50.000 godina u vrijeme neandertalaca. Svoju tezu temelji na arheološkim pronalascima u kojima je on i njegova ekipa pronašla ostatke „posuda" za koje bi mogli reći kako su služili za spremanje „kremica i drugih dodataka" namijenjenih uljepšavanju tijela. Posude za kremice i slična pomagala pronađene su na dva arheološka lokaliteta u provinciji Murcia, na jugu Španjolske. Doduše slična su nalazišta pronađena i drugdje po Europi i Africi ali u tim je slučajevima bilo riječi o „kozmetici" koja se koristila za označavanje tijela u ratnih ili sličnim pohodima. Novopronađeni uzorci pokazuju kako im primarna namjena nije bilo iscrtavanje ratničkih crta po tijelu već je riječ o posudama (školjkama i sl) koje su na sebi imale nekoliko raznih materijala u boji. Zilhao i ekipa smatraju kako se tako nešto koristilo za uljepšavanje tijela isključivo u svrhe socijalnih kontakata. Uzorci u raznim bojama uključujući i „škljokice" te razni drugi refleksivni materijal zasigurno nisu nešto što bi pračovjek želio imati na sebi za vrijeme šunjanja plijenu ili ratnih djelovanja. Ovo je više od običnog body paint izjavio je Zilhao. S njime se slaže i Profesor Chris Stringer, palaeontolog iz Natural History Museum u Londonu. „Desetak tisuća godina prije kontakta neandertalaca i homo sapiensa naši su preci znali za uljepšavanje tijela". Naša je vrsta prihvatila rituale crtanja po tijelu. Vremenom se ono razvijalo i danas je sastavni dio svakog čovjeka. Bilo da je riječ o ženi ili muškarcu svi mi koristimo kozmetičke proizvode kojima našoj osobnosti dodajemo „nešto više". Danas je rzapravo nemoguće susresti osobu koja ne koristi „make up" u većoj ili manjoj mjeri. Dodamo li tomu nova razmišljanja kako naši preci nisu bili blesavi, zaostali i glupi već sasvim inteligentni pripadnici svog vremena, uz ova otkrića nećemo pogriješiti ako o njima razmišljamo kao korisnicima „make up-a". Možda je jedina razlika između nas i naših predaka u tome što su oni koristili zaista biološke, zdrave preparate.

Bilo bi zanimljivo vidjeti što su i kako to naši preci koristili. Preskupi preparati možda rastu u našem dvorištu ili tek koji metar dalje. No i to spada u izgubljena znanja i vještine koje smo napretkom civilizacije olako izgubili.

neandertalci
Praljudi nisu izgledali kao u našim udžbenicima, bili su više nalik nama

Zagorski bregi u polumraku prije nekoliko desetaka tisuća godina..muškarac prilazi svojoj ženi i odjednom ugleda novo-staro lice suputnice dotjerano najboljim prirodnim „make up-om"..oduševljeno izgovara riječi volim te draga. Nije li to potpuno prihvatljivo i u današnjem vremenu (osim što bi brege zamijenila urbana đungla)?



Komentari

  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 5 dana ranije

Foto...