800px-Pinatubo91eruption_plume

Malo je onih koji znaju da je rana istorija naše zemlje (Srbije), mimo političkih stvari, bila vulkanski veoma aktivna. Većina od tih vulkana su ugašeni. Verovatno nikad više neće proraditi sem pri udaru velikog asteroida kada bi verovatno probio tektonsku ploču. Jedini ostaci ranije vulkanske aktivnosti da još eruptiraju na neki način su termalni izvori kao i radioaktivne banje. Takve banje su Niška banja, banja Trepča i tako dalje. To je sve što se dešava. Nema potoka istopljenih stena, zemljotresa pred erupcije i slično.

430x300Međutim, bliska okolina nam nije baš sasvim ugašena. Svedoci smo čestih erupcija Etne, koja i nije toliko daleko od nas. Ona je oko 850 km udaljena vazdušnom linijom od Niša.

Dana 13.3.2012. godine u 19:22 po srednjeevropskom vremenu (21:22 po lokalnom vremenu) desio se zemljotres, na malo poznatom podvodnom vulkanu Kolumbos jačine 3.2 stepena po Rihteru, koji se nalazi oko 8 km severoistično od ostrva Santorini (Grčka). On je od udaljen od Niša oko 800 km vazdušnom linijom. Kasnije u toku večeri oko 3:49 po srednjeevropskom vremenu je i erupirao (nažalost nemamo podatke o količini pepela i dima koje je vulkan eventualno izbacio).  Ovo je jedan od značajnijih događaja koji se desio poslednjih meseci. Vrh ovog podvodnog vulkana je na oko 18 metara ispod površine mora. Nalazi se na aktivnom rasedu dve tekstonske ploče gde Afrička tektonska ploča subdukuje pod Egejsku tektonsku ploču i pravcu jugozapad – severoistok brzinom od oko 37mm godišnje. Afrička tektonska ploča subdukuje na taj način što Egejska tektonska ploča ide preko Afričke.

BabyArc001
Subdukcija


Ostrvo Santorini se nalazi na tom rasedu duž koga se nalaze brojne vulkanske kupe koje su bile ventil oslobađanja pritiska pre oko 500.000 godina. Poslednja erupcija vulkana Kolumbos je bila 1650. godine kada su je pratili brojni zemljotresi. Erupciju su pratile eksplozije koje su u atmosferu izbacivale veliku količinu pepela koji je stizao čak do Turkse, pa je i pravio privremena ostrva. Prva faza erupcije je izazvala razoran cunamni talas. Toksični gasovi koji su bili izbačeni erupcijom su usmrtili oko 25 ljudi i na stotine grla stoke i ostalih domaćih životinja, od gušenja. Gas koji je izbačen verovatno je bio H2S vodonik sulfid koji je inače veoma otrovan, a prepoznaje se tako što ima jak miris na pokvarena jaja. Da su tamošnji stanovnici znali da je antidot razblažen rastvor hlora bilo bi drugačije.

Ne treba davati poseban značaj ovoj erupciji kod Santorinija ili vulkana Kolumbos. Naravno da će se razorna erupcija desiti u nekoj doglednoj budućnosti, samo je problem odrediti te parametre zbog veoma šturih podataka koje posedujemo o aktivnosti tog vulkana. Pa se iz tog razloga ne može dati precizan odgovor. Žao nam je što Grčka ne objavljuje podatke o ovoj aktivnosti. Pristup važnim parametrima zemljotresa kao što su dubina i način nastanka nisu obajavljeni. Svi ostali regioni u Grčkoj redovno obnavljaju inforamcije o zemljotresima, ali ne i za Santorini oko čega se i spekuliše zašto je tako.

Erupcija Kilauee na Havajima je čak i turistička atrakcija.

Evo nekoliko slika erupcija po svetu.

Kliknite na fotografije
765191-10-1271542826000
1214485967_vulkan1 volcano-a12
vulkanB
vulkan05

 Izvor : rsoe

Još o vulkanima:

erupcija2VULKANI

Šta su to vulkani, podela...

Opasni vulkani

Vezuv, Santorini, Tambora, Krakatoa

Supervulkani

Toba, Jelouston, najdramatičniji vulkani u istoriji

 

 

 

Čedomir Stanković
Čedomir Stanković, spec.inž.geodez. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Diplomirao na Geodetskom fakultetu. Specijalizirao Geomatiku na Geodetskom fakultetu u Beogradu. Radio je kao profesor u srednjoj Građevinsko tehničkoj školi Neimar, a sada je angažovan na radovima iz oblasti geodetskog inženjerstva u Zrenjaninu. Astronomijom se bavi od detinjstva. Član AD Alfa iz Niša. Pisanjem naučnopopularnih tekstova na internet portalu i časopisu Astronomskog magazina, radi na popularizaciji geonauka, astronomije i približavanje nauke mladima. Teži iskorenjivanju astroobmana i kvaziučenja vezanih za astronomiju i fiziku. Najveći deo slobodnog vremena provodi na bicikli baveći se brdskim biciklizmom. ..... Više: http://www.astronomija.co.rs/112-autori/biografije/4041-edomir-stankovi

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...