Ukratko 142,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000 kelvina, par nula gore-dole

Lako je shvatiti najnižu moguću temperatur apsolutna nula. Međutim, stvari će se malo zakomplokovati kada je apsolutni maksimum u pitanju.

“Ne znamo da li u realnosti možemo tačno da izmerimo temperaturni maksimum, ali u teroji je moguće” kaže Stiven Aleksander sa univerziteta Darmaut.

Najozbiljniji kandidat za gornju toplotnu granicu je Plankova temperatura koja iznosi 142 noniliona kelvina (1.42 x 1032). Ali tu temperaturu možemo uzeti u obzir samo kada su čestice interaktivne, odnosno kada dostignu toplotnu ravnotežu” objašnjava Aleksander “Da biste imali pojam temperature, morate imati pojam interakcije”.

Mnogi kosmolozi veruju da je najtoplija temperatura u istoriji svemira bila niža od Plankove. Onog trenutka kada je bio veliki prasak, širenje je bilo toliko brzo da čestice nisu mogle da dođu u interakciju – tada je svemir u suštini bio bez temperature. Par sekundi kasnije, u svemiru se uspostavila se toplotna ravnoteža i ona je tada iznosila 10^27 Kelvina. Od tada pa do danas, svemir se konstantno širi i hladi.

temperatura

Author: B92

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...