Nakon orbitera, landera, rovera na red dolaze dronovi

Ah taj Mars, toliko je infiltriran u naš svakodnevni život da nije ni čudo kako preokupira pažnju kako običnog čovjeka tako i znanstvenika. 

mars helikopterrover 2020

Prošlo je svega nekoliko desetljeća otkada su prve letjelice krenule put crvenog planeta. Bili su to robotički izaslanici homo sapiensa koji su umjesto nas samih tamo oblijetali, slijetali, razbijali se, slikali, snimali, mjerili, bušili, analizirali…sve kako bi Čovjek kao „nepopravljiv istraživač novog“ saznao nešto više o tom dalekom i zagonetnom nebeskom tijelu. 

Svaka nova letjelica sa sobom je donosila nešto novo, nešto drugačije. Aktualni Mars InSIGHT kroz nekoliko mjeseci započeti će bušenja dublje ispod površine Marsa a slijedeća će misija 2020./2021. tamo dopremiti novi, veliki rover. No ne samo rover. Na Marsu će se, nakon slijetanja misije Mars 2020, po prvi puta neko drugo nebesko tijelo istraživati sa dronom, ili bolje reći helikopterom („Mars Helicopter Scout“). 

Biti će to mali, tek nešto više od metra dugog rotora i jedva 1kg masivni dron-helikopter sa kamerom, fotonaponskim panelima i baterijama sposoban za tek tri minute leta po danu za koje se vrijeme bude mogao od rovera udaljiti ne više od 600m i ne višlje od 400m. 

Uspije li poletjeti i odraditi svoju misiju tjednima će osiguravati svom roveru slike iz ptičje perspektive. Riječ je o dosad neviđenom načinu istraživanja Marsa koji će uvelike povećati mogućnosti kretanja i istraživanja rovera. Posebice to treba imati u vidu obzirom je novi rover u spomenutoj misiji namijenjen za astrobiološka istraživanja. Možda baš let helikoptera bude pronašao „zanimljivu strukturu“ a koja nakon roverova istraživanja pokaže kako se radi o – životu na Marsu. 

Bude li ovaj eksperimentalni dron-helikopter uspješan u narednom desetljeću možemo očekivati njegove naprednije verzije, sonde sa balonima, jedrilice pa čak i Marsovske avione. 

Tko bi rekao, prije samo nešto više od pola stoljeća helikopteri na zemlji bili su u povojima, danas su dronovi ozbiljna igračka u našoj svakodnevnici a već „sutra“ letjeti će i na drugom planetu.

mars helikopter 2020

Nasa odobrila lansiranje helikoptera u misiji Mars 202

Helikopter za MArs


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...