Sunce je dalje od Zemlje nego ikad u toku godine!

sunce afel 

To se dogodilo sinoć tačno u 22h po Griniču, kada Zemlja bila 152,1 miliona kilometara daleko od centra Sunca. To je 1,67% (više od 2,5 miliona kilometara) dalje od prosečne udaljenosti od 149.597.870,7 kilometara i oko 5 miliona kilometara dalje od perihela, kada smo najbliži Suncu (to se dešava 3. januara svake godine).

Naša planeta doseže afel samo jednom godišnje, i to se dešava otprilike 14 dana posle junskog solsticijuma koji označava prvi dan leta na severnoj polulopti.

Kao što sam napisao u nedavno objavljenoj priči na sajtu, Zemlja se  ne kreće po nekoj vidljivoj elipsi oko Sunca, bar ne takvoj kako ljudi zamišljaju. Recimo, ako Zemljinu trajektoriju nacrtamo tako da joj je prečnik 1 metar, niko običnim okom ne bi video da je to elipsa, jer se ose razlikuju za manje od 2 procenta!

perihel afel

Tokom 'našeg' leta, Severni pol je nagnut ka Suncu, dan je duži a Sunčevi zraci su skoro normalni na nju, što je razlog zbog čega je juli tako vruće.

Interesantno je da bi to trebalo da znači da udaljenost od Sunca ne utiče na temperaturu na Zemlji, ali proračuni pokazuju da je U PROSEKU u julu (afel) količina Sunčeve svetlosti koja pada na našu planetu zapravo oko 7% manja nego u januaru (perihel).

Da stvar bude luđa, to ne znači da je Zemlja hladnija kada je dalja od Sunca. Prosečna temperatura na Zemlji u afelu je oko 2,3 stepena viša nego u perihelu. Sve ove 'nelogičnosti' se objašnjavaju rasporedom kopna i mora, jer u julu Sunce greje više kopna koje se lakše ugreje od okeana.

zemlja afel

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...