Valjda sve počinje sa snovima? Nisam siguran? Prve životne slike kojih se sećam kao dete potiču iz vremena kada smo se, mi ljudi, spustili na Mesec. Ta, pomalo zaboravljena dečja inspiracija i ljubav mi se polako gubila medj’ suvim profesionalizmom svakodnevnog astronomskog posla. A onda je došla Sofia!

1920px SOFIA ED10 0182 01 full

Astronomija je jedna specifična ljubav koju, nadam se, vama koji čitate ove redove ne moram da objašnjavam? Poznajemo se dobro, zar ne? Baš onako kao svi mi koji volimo (samo) sarmu[1]na slavama i tetkinim ručkovima… Lako se prepoznamo iako se (bar do sad) nismo nikad videli ili čitali! 

Verovatno zbog te ljubavi i tih iskonskih pitanja se i bavimo ovom zaista jedinstvenom naukom. A baviti se naukom-astronomijom znači i stalno ići bar još jedan korak napred. A Astronomija ima puno koraka – puno pitanja! Danas se nauka gubi u malim pitanjima – pomalo smo zaboravili na ona najvažnija - KO SMO I ODAKLE DOLAZIMO (The Origin of Life and Universe)? Kako se sve ovo oko nas stvorilo ni iz čega?  Rodimo se – živimo – i umremo. I ne samo mi ljudi, već i komete, zvezde, galaksije – i one se rode, žive, pa umru! Sve u krug?

Valjda sa godinama dođe i do toga da jedno od ovih pitanja “ogrebe” i nas obične astronome. Nas obične koji gledamo da razvrstamo male od velikih, opasne od mirnih ili litijum o ugljenika. Odakle su ti Kosmički Zraci? Zašto zbog njih umiremo i zbog njih se u krajnjem slučaju i rađamo! Odakle oni potiču? I kako da ih ja, običan astronom, uhvatim? Bar na kratko!

Eto to su “moja” pitanja zbog kojih idem gore - iznad oblaka, daleko od nas (i vas) da (pro)nađem odgovor. Idem gore na 44,000 stopa (13-14-15 km) iznad Zemljine površine jer su oni (Kosmički Zraci) tamo - bar pomalo.

475226main ED10 0213 02

13. juna 2018. letim sa NASA-inom misijom po imenu Sofia (Stratosferska opservatorija za infracrvenu astronomiju) koja ima glavni instrument optički teleskop od nekih 2,7 metara na trupu specijalno preuređenog (Pan-am-ovog) Boing-a 747! 

Dečiji snovi dođu i prođu baš kao i inspiracija… Astronomija, Zvezda i deca ostaju zauvek ljubav.

Čitajte me kad budem gore – neću kriti --- javiću vam, ljudi, kako je i gde su! Valjda se neće ti kosmički zraci baš tako dugo i mudro skrivati od nas? Ipak znam astronomiju i mogu da ih barem malo “pogledam” tamo gde “oni” mozda i ne žele? ?

1280px SOFIA 2.5M Primary Mirror

[1]To je ono divno jelo posle supe a pre pecenja.


U nastavku:

 

Profesor Filipović će boraviti u letećoj opservatoriji
SOFIA: Deo I: Odo’ gore…
Deo I (dodatak): Odo’ gore ili kako to radi NASA-CIA
SOFIA - prof. Filipović je sleteo čuvenim avionom
SOFIA - Deo II: Gore sam