| Izvor: TANJUG, MPN

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić kaže da je u prvih 100 dana rada vlade urađeno sve što je planirano u resoru koji vodi, ali ističe da promene u obrazovnom sistemu nisu trka na 100 metara, već maraton.

Verbicfoto: MPN

"Kada je prosveta u pitanju nije važan komentar posle 100 dana rada, već komentar sledeće generacije. Ovo i radimo zbog generacija koje dolaze, da oni imaju najbolje moguće obrazovanje i mislim da smo na dobrom putu", rekao je Verbić Tanjugu.

Kao tri najvažnije stvari koje su urađene u prvih 100 dana ministar prosvete navodi regularan završni ispit za osnovce, potpisivanje sporazuma sa EU o programu "Horizont 2020" za finansiranje naučnih projekata i Zakon o visokom obrazovanju, koji je prošao vladu i prosleđen je parlamentu na usvajanje.

"Koliko god nekome izgledalo da je završni ispit mala stvar, on je suštinski važan da bismo mogli da napravimo stabilan sistem. Završni ispit je neophodan i zbog prikupljanja podataka na osnovu kojih ćemo unapređivati obrazovanje narednih godina", naglasio je Verbić.

On je dodao da je završni ispit važan za uvođenje mature u srednje škole, kako bi se ocenjivanje učinilo objektivnijim, kao i da upis u srednje škole i na fakultete postane pravedniji.

"Za sve to nam je potrebno da ovaj prvi korak učinimo da bude najregularniji moguć", rekao je Verbić i dodao da se sve promene u obrazovnom sistemu rade u skladu sa Strategijom razvoja obrazovanja do 2020 godine.

Kao sledeću važnu stvar koja je urađena ministar navodi izmene zakona o visokom obrazovanju, koji će se, kaže krajem avgusta naći pred poslanicima u Skupštini Srbije.

Najvažnije novine koje donosi zakon, objašnjava on, su brže i efikasnije priznavanje stranih visokoškolskih diploma i transparentnost u visokom obrazovanju.

"Ovaj zakon predviđa da fakulteti objavljuju podatke o onima koji diplomiraju, završe master, odbrane doktorat. Takođe, da svi doktorati posle kratkog roka budu dostupni online", kaže Verbić.

Ministar dodaje da na ovaj način transparentnost ulazi u visoko obrazovanje, a da će sasvim novim zakonom o visokom obrazovanju, za koji očekuje da bude gotov do kraja sledeće godine, transparentnost biti uvedena u same programe i planove onoga što se izučava na pojedinim fakultetima, ali će se isto tako znati koliko koji nastavnici rade.

"Na taj način otpočećemo veliku borbu protiv monopola na određene predmete, na određene programe i tako unaprediti visoko obrazovanje", naglasio je ministar.

Govoreći o potpisivanju ugovora sa Evropskom komisijom o pristupanju programu "Horizont 2020", Verbić kaže da je to program koji omogućava da naši naučnici, zajedno sa kolegama iz drugih država Evrope, ravnopravno učestvuju i pristupaju evropskim fondovima.

"Da bismo bili uspešni moramo više raditi na obuci naših ljudi, kako da pristupaju fondovima, da šire mrežu kontakata. Budžet programa je 80 milijardi evra i to je najveći budžet za nauku koji je Evropa ikada imala", kaže ministar prosvete.

Naš sagovornik dodaje da se radi na promociji ovog programa i da se svakog četvrtka u Centru za promociju nauke organizuju susreti sa naučnicima, predstavnicima malih i srednjih preduzeća i svima koji bi mogli da učestvuju u njemu.

"Ne postoji ograničenje koliko novca se može vući kroz projekte. Ono što Evropa traži od nas je da i mi ulažemo u nauku. Što mi više ulažemo u nauku, to se više sredstava može povući iz Evropskih fondova", naglašava ministar.

On kaže da je projekat "Horizont 2020" dobar model kako bi trebalo organizovati domaće finansiranje naučnih projekata. To podrazumeva, kako kaže, da svi projekti budu realizovani preko konkursa i da sami naučnici, kroz nezavisno telo, odlučuju o njihovom finansiranju.

"Već se radi novi zakon o naučno- istraživačkoj delatnosti koji će na dnevni red doći posle Nove godine, ali koji će osim projektnog finansiranja nauke imati i stratešku komponentu", rekao je Verbić.

Dodaje da je u planu da do Nove godine bude usvojeno još nekoliko zakona i to zakon o osnovama sistema obrazovanja, zakon o srednjem obrazovanju, zakon o osnovnom obrazovanju i zakon o udžbenicima.

"Nekoliko drugih zakona je u pripremi, a imamo u planu 26 novih podzakonskih akata", naglasio je Verbić.

Author: B92

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...