Nakon alarmantne vesti da je unutar američkog segmenta Medjunarodne kosmičke stanice (MKS) danas izjutra došlo do iznenadnog porasta pritiska, što bi moglo biti povezano sa isticanjem otrovnog amonijaka iz sistema hladjenja  stigla je i ova vest:

Na sajtu "Roskosmosa" je u 17:06 po moskovskom vremenu, objavljena sledeća vest:

"Stručnjaci nastavljaju sa analizom situacije na američkom segment MKS gde je ranije došlo do aktiviranja alarma o isticanju opasnih supstanci iz sistema hladjenja.

'Da li je došlo do isticanja opasnih materija u asmotferu američkog segmenta - za sada je nejasno. Mi smo odradili apsolutno pravilno, u skladu sa protokolom za urgentne situacije naustili smo američki segment. Sada se nastavlja analiza situacije. Poklopci su još uvek zatvoreni, posada se nalazi unutar ruskog segmenta', rekao je načelnik ruskog CUP-a Maksim Matjušin.

Po njegovim rečima, stručnjaci sada razmatraju kako verzije vezane sa otkazom opreme, tako i varijante koje su mogle biti prouzrokovane kvarovima u programskom obezbedjenju. 'Sada se analizira procedura ulaska u američki segment radi obavljanja merenja, ali odluka još nije doneta', rekao je načelnik CUP-a".     

 

 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...