Kosmonauti Oleg Kotov i Sergej Rjazanski su proveli 8 časova i 7 minuta izvan MKS, znatno duže od planiranog roka jer je trebalo više vremena za završetak pojedinih zadataka. To je novi rekord u dužini boravka ruskih kosmonauta u otvorenom kosmosu. Cilj poslednjeg ovodogišnjeg izlaska je bio da se na MKS instalira opreme za praćenje pojava koje prethode zemljotresima.

269C1117
269C1131
DSC 8311
 F389937
 F389948

Kosmonauti Kotov i Rjazanski su po drugi put tokom misije MKS-38 izašli u otvoreni kosmos iz modula "Pirs" 27. decembra 2013. u 17:00č (moskovsko vreme). Odeven u skafandru "Orlan-MK", prvi je stanicu napustio Kotov, kome je ovo bio peti izlazak u otvoreni kosmos, a nekoliko minuta kasnije pridružio mu se Rjazanski koji je do sada jedanput "leonovao". Radi raspoznavanja, skafandri imaju na rukama i nogama šare različite boje - Kotov je imao crvene, a Rjazanski plave šare.

Na ruskom se vanbrodske aktivnosti obeleževaju skraćenicom VKD (NASA koristi akronim EVA). Kako je ovo 37. planirani izlazak ruskih kosmonauta u programu MKS (od 43 koliko ih je ukupno bilo u petnaestogodišnjoj istoriji Kosmičke stanice), on nosi oznaku VKD-37.

Osnovni zadaci VKD-37 su bili:

  • Montaža platforme "Jakor" na mobilno radno mesto servisnog modula (SM) "Zvezda"
  • Montaža kamera visoke i srednje rezolucije na SM "Zvezda"
  • Montaža monobloka "Seizmoprognoz"
  • Demontaža nekoliko naučnih instrumenata
  • Snimanje ekrano-vakuumske zaštite spoljašnje površine SM "Zvezda".

Sve aktivnosti izvan stanice tokom VKD-37 su bile planirane u zoni repnog dela servisnog modula "Zvezda", tako da su napustivši stanicu kosmonauti prvo morali da se prebace na drugi kraj ruskog dela MKS. Tamo su prvo montirali platformu "Jakor", a posle demontaže mobilnog držača pristipili su demontaži monobloka "Vplesk" koji je korišćen za analizu emisije visokoenergetskih čestica u okolni kosmički prostor tokom seizmičkih aktivnosti.  

Kada su završili ove radove, kosmonauti su instalirali monoblok za obavljanje eksperimenta "Seizmoprognoz" tokom koga će naučnici pratiti promene elektromagnetne i plazmene prirode koje najavljuju zemljotrese i tehnogene katastrofe.

Umesto 7 časova, koliko je bilo planirano, radovi su trajali 8 časova i 7 minuta, što je novi rekord u dužini boravka sovjetsko / ruskih kosmonauta u otvorenom kosmosu. Prethodni rekord je postavljen u avgustu 2013. tokom izlaska VKD-34 kosmonauta Fjodora Jurčihina i Aleksandra Misurkina. Medjutim, rekord nije planiran, već su Kotov i Rjazanski morali da ostane znatno duže izvan MKS zbog toga što su pojedini zadaci zahtevali više vremena. Takodje, bilo je i problema tokom montažnih radova na spoljašnjoj površini SM "Zvezda". Podsećamo, svetski rekord u dužini boravka u otvorenom kosmosu pripada američkim astronautima Džjemsu Vosu i Sjuzan Helms koji su marta 2001. proveli 8 časova i 56 minuta izvan MKS. Medjutim, treba reći da je procedura izlazaka američkih astronauta u otvoreni kosmos zbog korišćenja čistog kiseonika u sistemu očuvanja života skafandera drugačija. Naime, oni pre napuštanja stanice provode oko 2,5 časa u razhermetizovanoj komori priključeni na brodske sisteme napajanja, što se takodje računa u ukpunom vremenu boravka u otvorenom kosmosu. Rusi, na drugoj strani računaju vreme boravka izvan stanice od trenutka otvaranja i zatvaranja poklopca izlazne komore.      

Sve u svemu, i pored problema svi zadaci su uspešno obavljeni, a kosmonauti su se vratili natrag u stanicu. Polopac modula "Pirs" je zatvoren u 01:07 (MV). Ovo je bila šesta kosmička šetnja ruskih kosmonauta izvan MKS ove godine, i poslednja komplikovanija operacija na stanici u 2013.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 18 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 3 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 4 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 4 dana ranije

Foto...