Sjećate se Zvjezdanih staza i Borgovske civilizacije, njihovih svemirskih brodova nalik kockama? Astronauti s Međunarodne svemirske postaje imali su proteklog tjedna priliku uživo promatrati pravu invaziju Borgovskih kocki uokolo ISSa.

borgove-kocke-1

Naravno nije riječ o vanzemaljskim civilizacijama već o pikosatelitima tipa „cubesat" koji su s ISSa pomoću Japanskog lansera tog tipa letjelica (Small Satellite Orbital Deployer) lansirane na samostalne svemirske misije. Riječ je o petero pikosatelita koji će tijekom narednih nekoliko mjeseci obaviti svoje zadaće krećući veoma blizu ISSa. Japanski FITSAT-1 iskušati će mogućnosti optičke komunikacije i to tako da povremeno bljeska LED žaruljicama.

Prema japanskim izvorima njegovi bljeskovi trebali bi biti vidljivi dalekozorom s Zemlje. „Optičkom telegrafijom" letjelica će slati poruku „Halo ovdje je Niwaka iz Japana" (Niwaka je drugi naziv letjelice). NASAin TechEdSat na sebi nosi radioamaterski primopredajnik, a njegova je namjena da ispita mogućnosti komercijalne elektronike za preživljavanje u svemiru. Naredna dva pikosatelita fotografirati će Zemlju u vidljivom dijelu EMSa, RAIKO (Japan) i pikosatelit Vijetnamskih studenata F-1 dok će WeWish (Japan) to uraditi u infracrvenom dijelu EMSa.

borgove-kocke-2 borgove-kocke-3 borgove-kocke-4