Rusija je danas definitivno odustala od mogućnosti da se tijekom narednih dana napravi svojevrsna milenijska, povijesna snimka gotovo kompletirane Međunarodne svemirske postaje s mnoštvom svemirskih brodova koji su sada spojeni na nju; ruski pilotirani svemirski brod Sojuz i bespilotni teretni brod Progres, veliki europski i japanski teretnjaci ATV-2, odnosno HTV-1 te američki raketoplan Discovery.

Iss_ozujak_2011_a
ISS ovih dana u svemiru

Amerikanci su zamolili ruske kolege da razmotre neplanirani let Sojuza kojime bi pilotirali Alexander Kaleri i Oleg Skripochka oko Međunarodne svemirske postaje kako bi snimili cijelu tu konglomeraciju u svemiru. Naime iako će se veliki broj brodova i dalje redovno spajati s ISSom više neće biti prigode da se u isto vrijeme na ISSu nađe i neki od raketoplana obzirom su preostala još samo dva leta do umirovljenja cijele flote.

Iss_ozujak_2011_b

Iako se naizgled radi o nezahtjevnoj operaciji leta Sojuza oko ISSa i ponovnog spajanja na ISS  nakon fotografiranja Ruska kontrola nije dala zeleno svjetlo za takvu operaciju. Naime u svemiru se nalazi nova inačica Sojuz TMA-01M koja još nije u cijelosti ispitana u praktičnom letu. Iako je vjerojatnost da bi nešto pošlo po zlu, u svemiru se nikad, pa ni onda, ne riskira.Iss_ozujak_2011_c

Konfiguracija ISSa