Kliknite na slike
pm09m1
Pred lansirne pripreme Progresa M-09M
pm09m2
Polijetanje Progresa M-09M
pm09m3
Progres M09M prilazi ISSu
pm09m4
Progres M09M za vrijeme priprema u hangaru
pm_serija_na_iss_pirs
Progres M-xM serija spojen na modulu Pirs ISSa

Automatski, bespilotni svemirski teretni brod Progres M-09M lansiran u srijedu rano ujutro po našem vremenu s raketodroma Baikonur uspješno je jučer u 03:39 po našem vremenu pristao na Međunarodnu svemirsku postaju. Tijekom današnjeg i nekoliko narednih dana astronauti će iskrcavati preko dvije i pol tone korisnog tereta koje su dopremljene za život i rad posade ISSa.

Progres s novom elektronikom uspješno je u potpuno automatskom režimu pristao na modul Pirs ISSa koja se u tom trenutku nalazila 350km iznad Urugvaja.

„Kontakt i prihvat“ te „pristajanje potvrđeno“, bile su riječi komentatora nakon pristajanja Progresa na ISS od strane Rob Navias iz NASA.

Po drugi puta tijekom istog tjedna astronauti u svemiru uspješno su dočekali teretne brodove. Ranije istog tjedna na ISS je pristao Japanski teretni brod HTV-2

Posadu broj 26 na ISS u ovom trenutku čine; Scott Kelly, Cady Coleman, Paolo Nespoli, Alexander Kaleri, Oleg Skripochka i Dmitry Kondratyev.

Povećana frekvencija pristajanja teretnih svemirskih brodova u odnosu na razdoblje od prije nešto više od godinu dana uvjetovana je povećanim brojem astronauta stalne posade ISSa s troje na šestero članova.

Zanimljivo je kako se u teretnom odjeljku Progresa nalazi i jedan satelit: ARISSat-1, tek nekoliko desetaka kilograma masivan mali satelit astronauti će „ručno“ lansirati s ISSa za vrijeme svemirske šetnje planirane za 16. veljače. Riječ je o radioamaterskom satelitu s mogućnošću prijenosa informacija, teksta i slika.

Bilo je ovo 41. po redu pristajanje Ruskih Progresa na ISS tijekom više od deset godina postojanja ISSa, a prvo od šest planiranih za ovu godinu.

Uskoro na ISS pristiže i američki raketoplan Discovery te Europski teretnjak ATV-2.



Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 23 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...