kliknite na ilustracije
atv-2
Izgled svemirskog broda ATV-2
atv-2_iss
ATV prilazi ISSu
atv-2_kompletiranje
ATV-2 u fazi opremanja
atv_cargo_on
Inačica ATV opremljena kapsulom za slijetanje korisnog tereta

Bespilotni automatski teretni brod Europske svemirske agencije, Johannes Kepler, spreman je za lansiranje k ISSu planirano u razdoblju 15-19 februara. Riječ je o drugom svemirskom brodu iz ATV serije čiji je zadatak dopremanje na ISS velikih količina (osam tona) opreme, potrepština, goriva i drugih materijala neophodnih za život i rad posade svemirske postaje. Kada bude lansiran biti će to najveći i najteži teret koji je Europska raketa Ariane-5 ikada lansirala u svemir.

Prvi brod iz serije ATV (Jules Verne) uspješno je na svojevrsnom opitno-operativnom letu 2008. ostvario sve planirane zadaće.

U međuvremenu, na Kepleru su izvedena određena poboljšanja i preinake. Iako mase od preko dvadeset tona, Kepler će u potpuno automatskom režimu pristati na ISS. Njegov sustav za navođenje i pristajanje omugućava mu preciznost manevriranja koje se mjeri mogućim odstupanjima od svega par cm! Ipak u slučaju otkaza automatike predviđena su dva rezervna, sustava upravljanja. Prvi u rukama operatera kontrolnog centra na Zemlji a drugi direktno s ISSa za što će biti zadužen talijanski astronaut Paolo Nespoli.

Lansiranje će se obaviti s Europskog raketodroma Korou na Francuskoj Gvineji. Kepler će se s ISSom spojiti 26. veljače gdje će provesti nešto više od tri mjeseca. Nakon toga u njegovu unutrašnjost astronauti će ukrcati svo nepotrebno „smeće“, a on sam krenuti na kontroliranu, destruktivnu misiju u kojoj će prilikom spuštanja izgorjeti u atmosferi iznad nenastanjenih područja južnog Pacifika.

Sam ATV sliči na cilindričnu konstrukciju s krilcima (solarni paneli) dužine 10.3m, promjera 4.5m (s razvijenim solarnim panelima letjelica dostiže širinu od 23m), mase lansiranja preko 20t, od čega nešto više od osam tona korisnog tereta u nepunih 50m3 presuriziranog prostora. ESA planira svake godine lansirati po jedan ATV k ISSu. U daljnjem razvoju ATV planiraju se kapsule za povratak tereta na Zemlju a ne isključuje se ni mogućnost realizacije pilotirane inačice.

Evropski teretni svemirski brod krenuo ka rampi

Jules Verne“ je prvi iz serije automatskih svemirskih brodova (Automated ... Trenutno, „Jules Verne“ u komadima u kontejnerima putuje ka luci Roterdam, ...

Evropski teretnjak na parkingu

Automated Transfer Vehicle (ATV), nazvano "Jules Verne" po francuskom pioniru naučne fantastike, izvršiće svoj prvi pokušaj kačenja za ISS u četvrtak, ...