Međunarodna svemirska postaja sagrađena je tako da može udomiti šest stalnih članova posade, no to će se uskoro promijeniti bez potrebe za dodatnim troškovima ili proširenjima kapaciteta ISSa. Planira se dodatni, sedmi član posade.

r2
Robonauti kao nova posada na ISS

Humanoidni, čovjekoliki roboti danas su stvarnost. Američka svemirska agencija u suradnji s privatnim tvrtkama, među kojima je i automobilski div General Motors, razvila je novu generaciju humanoidnih robota pod nazivom R2.

Prema upravo objavljenim informacijama, NASA će u posljednjoj misiji raketoplana Discovery krajem ove godine na ISS dopremiti specijalno pripremljenog robota-astronauta (robonaut!) za bestežinske uvjete kakvi vladaju na ISS.

Model R2 koji još nije dobio svoje konkretno ime imati će glavu, ruke i torzo. Mase nekoliko desetaka kilograma ovaj će robot biti opremljen svim sustavima koji su mu potrebni za autonoman rad i suradnju s ljudskim članovima posade na svemirskoj postaji. U početku robonaut će se nalaziti u modulu Destiny. Ova vrsta robota dizajnirana je da izgleda i radi poput čovjeka. Iako je ovaj projekt zapravo test i istraživanje o načinima ponašanja robota u interakciji s ljudima za buduće misije, robonautu se poklanja velika pažnja. Važna dopunska zadaća ljudske posade na ISSu biti će i opažanje te učenje kako raditi s robotom, ali i učenje robota kako raditi s ljudima.

Prema riječima Johna Olsona, direktora NASA Exploration Systems Integration, potencijal zajedničkog rada čovjeka i robota ključan je za daljni razvoj astronautike i istraživanje drugih svjetova u kombiniranim misijama. Svjetovi koje čovjek nikada neće posjetiti biti će istraživani od strane robonauta. Temelji tog posla koji je u bliskoj budućnosti stvaraju se upravo s ovom misijom. Vrlo brzo novi modeli i inačice R2 vrste dobiti će i noge (na ISSu im nisu potrebne) pa će baš poput ljudi moći hodati, sjesti, snažnom robot rukom s istančanim osjetilima uzeti kamenčić s Mjesečeva ili Marsova tla i ispitati ga na licu mjesta raznim uređajima..

Sadašnji R2 koji se sprema za ISS nije opremljen sustavima zaštite od svemirskog zračenja te se ne bi mogao koristiti izvan postaje. To će morati učiniti neki od njegovih nasljednika! Možda R2D2?! (sjetite se Ratova zvijezda, op.a.).

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...