Stotine Ruskih znanstvenika i inženjera nalazi se na Floridi u NASAinim svemirskim postrojenjima. Razlog svojevrsnoj „invaziji" Rusa na SAD je opremanje i pripreme novog Ruskog modula MRM-1 (Mini Research Module 1) za predstojeći let američkog raketoplana Atlantis koji će ga otpremiti u svemir a zatim postaviti na Međunarodnu svemirsku postaju. Novi modul čije je ime „Rassvet" (Zora) sagrađen je u Rusiji. Na ISSu on će biti postavljen na „donji dio" modula „Zarya" gdje će služiti kao pristanišni dok za Ruske svemirske brodove te kao spremnik opreme. MRM-1 i ranije lansiran MRM-2 („Poisk").

mrm1_a
MRM1 u prostoru za opremanje Spacehaba na Floridi

Raketoplan Atlantis čije je lansiranje predviđeno za 14. maja iz Kennedyjeva svemirskog centra u svom teretnom prostoru kao primarni teret nositi će nevelik Ruski modul u svemir. U njemu će biti upakirano gotovo 1000 kg razne opreme za ISS (rezervni dijelovi, hrana, zrak..).

mrm1_b

Ruski i američki inženjeri obavljaju posljednje provjere na MRM1

Rassvet je dug 5.5m, promjera 2.2m. Njegova je masa 4.700kg a astronauti njime dobijaju 14.5m3 novog prostora za život i rad. Izgrađen je od strane RSC Energia (Russian aerospace).

Na njemu su sada montirani i hladnjaci te zračna komora koji će biti premješteni na veliki Ruski modul „Nauka" čije se lansiranje očekuje 2011. ili 2012. godine.

mrm1_c
Shematski prikaz instalacije MRM1 na ISS

Opremanje se izvodi u prostorima koji su nekada služili za opremanje modula „Spacehab", svemirskog laboratorija koji je nekoliko puta letio u svemir kao sastavni dio raketoplana namijenjen izvođenju eksperimenata i istraživanja u uvjetima bestežinskog prostora.

mrm1_d
Računalni model MRM1

Zajedno s Rassvetom u svemir će biti otpremljena i nova antena za Ku-band komunikacije te velike baterije i komponente robotičkog sustava Dextre.

Linkovi

ISS



Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...