<< U prethodnom nastavku:

Tim koji rukovodi jedinim preostalim Marsovim istraživačkim roverom i njihove kolege sa Nasine kosmičke telekomunikacione mreže DSN nastavili su da traže i osluškuju 'Opportunity' i tokom decembra, ali jedino što su čuli to je – tišina. Već je prošlo šest i po meseci od kako je robot sa najdužim stažom na jednoj planeti omutaveo...


ŠTA JE BILO 2018.

'Opportunity'se probudio u 2018.[1]' uzvodno' odn. zapadno od kanala koji definiše dolinu Perseverance

Robot je na svom odometru prokazivao 45,08 kmkada je krenuo na putovanje na temperaturama ispod nule i tokom osme Marsove zime od kad traje njegova misija. Nebo je bilo mestimično mutno sa atmosferskom prozirnošću, ili Tauom(τ), merom količine prašine Marsovog neba, oko 0,483, što je bilo na donjem kraju raspona tokom oštre sezone.

Robot je proveo prvi dan u novoj godini kompletirajući panorame u boji, snimajući pojedine slike kamenitih traka koje je tim uočio u tom delu Perserverance.

o12
Mapa napretka rovera iz godine u godinu. Poređenja radi plavom linijom je obeležen grad Vašington, velik kao 4 Nova Beograda. (Velika slika).

o13
Žuta linija na slici levo prikazuje rutu rovera od kratera Eagle, mesta sletanja, do Cape Tribulation, severno od njegove sadašnje lokacije. Poslednji datum na desnoj slici je 5100. sol, tj. 29. maj 2018. Za grafiku su korišćeni podaci iz misije slike iz baze podataka kamere HiRISE(Velike slike).

Tokom samog spuštanja niz dolinu, rover je nailazio na jako zanimljive predele i stene i teksture koje su zaprepastile geologe. Sastav stena nije ličio na išta sa čim su se sretali pre toga i mogle bi da predstavljaju potpuno nov tip stena otkrivenih tokom misije. Naučnici su ih nazvali klasom San Miguel.

'Mars nastavlja da nas iznenađuje,'govorio je tada dr Arvidson. 'Videli smo stvari kakve nismo nikad pre. Dolina Perseverence čini potpuno novu misiju.'

o14
Rover analizira veliki krater u koji mora da se spusti...

Tim je 24. januara diskretno proslavio 'Oppyjev'14. rođendan. Zapravo, MER misija je zvaničnokompletirala 14 godina operacija na površini još 3. januara, kada je bila godišnjica 'Spiritovog'sletanja, ali za rover koji je oborio sve roverske rekorde na Marsu, taj 14. rođendan je bio i ostao neprevaziđen uspeh u planetnom istraživanju ... pogotovu što je rover bio planiran da 'traje' samo 90 solova.

'Opportunity' je već toliko dugo u ekspediciji da je ljudima koji rade na misiji to postao 'deo dnevne rutine',kako kažeWendy Calvinsa univerziteta Nevada Reno, članica Mer Athena Science Teama. 'Proverite svoje mejlove, popijete kaficu i odete na Mars,' kaže ona.

U februaru prošle godine, 'Oppy'je prikupio snagu, spreman kao i ranije da nastavi prvu kopnenu ekspediciju na Marsu. 'Prošli smo dug put od borbe tokom zime do ludo lepe količine struje s kojom raspolažemo, tako da je to fantastično,' pričao je menadžer misije Scott Lever.

Uprkos slomljenom ramenu, gubitku dugortajne, tzv. fleš-memorije, i sposobnosti upravljanja sa prednjim točkovima, rover se prihvatio geološkog posla. Upravljajući zadnjim točkovima, rover je uz pomoć zemaljskih vozača počeo da istražuje na lokaciji koja je jedna od najuzbudljivijih i geološki najinteresantnija za sve ove godine na Marsu.

o15
Slika koju je 'Oppy'snimio 4999. sola (15. feb. 2018). Slika je u prirodnim bojama i prikazuje suprotan rub kratera Endeavour.

'Svaki put kada se negde zaustavimo, to nam jednostavno oduzima dah,'kaže Barbara Coheniz Nasinog Godard kosmičkog centra, članive MER-ovog Atenatima. 'Puno očekujemo od Endeavoura. Podaci koje dobijamo odatle su fantastični.'

Dovršivši istraživanje stene pod nazivom 'Jornada del Muerto', koja jako podseća na tzv. plave stene smatrane u dolini Maraton još od u decembru 2015, 'Opportunity'je provodio vreme praveći panoramske stereo snimke navigacionomkameromNavcampanoramskomkameromPancam, kao multispektralne slike kamerom Pancam. 16. februara rover je kompletirao 5000. Marsov dan na površini, postavivši još jedan izuzetan rekord.

'Do sada smo postavili puno rekorda, a ovo je jedan od njih,' kazao je rukovodilac projekta drJohn Callas'Ali mnogo važnije od jubileja jesu istraživačka i naučna otkrića.'

U čast ovog jubileja, roverovi menadžeri su izneli plan da 'Oppy'uradi nešto što ni on ni njegov blizanac 'Spirit'nisu nikad činili do tada, a to je da napravi kompletni autoportret. Roverovi planeri Ashley StroupeJohn Wright, i stručnjak za vizuelizaciju i rad kamere Dough Ellison, preuzeli su inicijativu da razmisle i izračunaju kako da rover iskoristi svoju Mikroskopsku kameru (MI, Microscopic Imager) da bi izvršio ovaj zadatak. 'Namerno smo hteli da to bude prosto i brzo, sa razumnom količinom podataka,' izjavio je Stroupe.

'Opportunity' je ispunio zadatak, snimivši sve sem malih delova desnog prednjeg točka i solarnog panela. Slike, iako očekivano pomalo mutne, bile su toliko dobre da su selfi-tim i rover dobili dodatno vreme da popune nedostajuće frejmove u NASA-JPL-ovoj crno-beloj verziji, koji je agencija odmah objavila.

Tokom druge polovine februara, rover je nastavio s opsežnim snimanjima stereo kolor Pancam panorama i Navcam panorama pre nego što je započeo dalju vožnju. Roverova poslednja vožnja tog mesecea vratila ga je unazad na jug. Zaustavio se nedaleko od mesta odakle je krenuo početkom 2018, na spoljnjem rubu formacije koju je tim neslužbeno nazvao 'ostrvom', jer je njegovo prisustvo izazvalo račvanje u dolini.

o16
Nekoliko članova tima MER misije radilo je zajedno da bi pomoglo u proslavi roverovih 5000 danana Marsu. Uz pomoć MI kamere, rover je za jedan dan napravio sve slike za svoj autoportret, a nedelju dana kasnije dodao slike desnih točkova. (Veća slika.)

U martu je'Opportunity'slikao malu liticu koja liči na ostrvce, nazvanu Ysleta del Sur. Robot je proveo skoro mesec dana proučavajući nekoliko lokacija na 'nosu' ove izdužene geološke tvorevine. 'Zaustavili smo se da vidimo da li možemo da pronađemo bilo kakav trag fluvijalne erozije,' izjavio je tada MER naučnik Golombeck. 'Ono što smo videli je da je ova neverovatna uglačana površina nastala kao posledica eolske abrazije.'

Nakon snimanja kamerom Pancam stene nazvane Aguas Calientes'Opportunity'se koncentrisao na cilj i sproveo dubinska istraživanja koristeći MI, APXS, Pancam i prvi put u 321 sol čak dvaput je koristio abrazivni alat RAT[2](Rock Abrasion Tool), koji se inače nalazi na 'ruci', da bi 'izrendao' ukupno 4 mm površine stene.

Kao i svaki put kada se zaustavi na svom putovanju kroz Perseverance, robot je upotrebljavao Pancam i Navsam da bi vizuelno dokumentovao morfologiju i građu doline. Svi podaci će biti iskorišćeni za kreiranje budućeg digitalnog modela nagiba kratera što bi naučnicima dalo uvid u jedinstvenu kratersku formaciju koju bi mogli da posećuju kad god ima zatreba…

o17
Tokom putovanja 2018, geolozi nisu znali gde pre da gledaju...

Kako je proleće napredovalo, vreme u Endeavouru bivalo onoliko dobro koliko je to normalno za to doba Marsove godine. 'Nije bilo ni previše toplo niti prehladno, a rover je proizvodio puno struje, preko 650 W-h, tako da je bilo idealno vreme za istraživanje,' pričao je tada Nelson.

Posle istraživanja vrha ostrvca Ysleta del Sur,'Opportunity'je morao da napravi izazovni zaokret da bi došao do sledećeg odredišta, dugačke linearne skupine tamnih glatkih stena punih rupa na južnom rubu južne račve doline. Na šljunkovitim padinama Perseverancea, to je bilo jednako osudi. 'Bilo je jasnih znakova da mu nije drago ono što smo tražili od njega,' seća se danas jedan od planera misije, Paolo Belluttaiz JPL-a, koji je zadužen za ucrtavanje roverovih vožnji. 'Ali nalazio se tamo i čekao da mu kažemo šta dalje.'[3]

o18
Poslednji segment roverovog putovanja. Slovo 'A'označava vrh doline, 'B'je zona u blizini roverove putanje, 'C'je uzvišica koja se nalazi na južnoj strani vrha doline. 'D'je kanal spuštanja u arenu kratera.

o19
Montaža slika Pancama sa oznakama sa gornje mape. Obuhvaćen je prostor širine 75°. Svaka Pancam slika ima vidno polje od 16,8°. Trag spuštanja se vidi levo od oznake 'B'. Slika je napravljena 4859. sola.

o20
Put ispred rovera... Na vrhu slike se uočava dno kratera.

Na novoj lokaciji, 'Oppy'se još jednom našao u fascinantnom geološkom svetu, bogatom stenama koje su se razlikovale od ostalih po svojim udubljenjima, ili rupama. 'Vezikularne stene karakterišu male pukotine nazvane vezikule formirane kada iz lave izlaze zarobljeni gasovi ostavljajući rupe,' kaže Arvidson. Naučnici zato veruju da su stene ostatak nekadašnje vulkanske akivnosti. Poslednje solove marta robot je proveo snimajući okolinu u boji panoramskomkamerom(Pancam).

o21
Mozaik 2×2 stene nazvane San Juan Pueblonapravljen u aprilu 2018. Opšti izgled lokacije je here.

o22
Početkom marta 2018, 'Opportunity' je prvi put upotrebio alatku RAT posle više od 300 solova i to snimio Pancamom. Levo je slika snimljena u veštačkim bojama da bi geolozi lakše razabrali različite geološke elemente na slici. Desno je slika mikroskopom. Nije pronađeno ništa što bi im pomoglo da utvrde nastanak Perseverancea.

Kada je april stigao u Endeavour, 'Opportunity'je još bio u San Juan Puebluproveravajući čudne, vezikularne stene. Sa ukupno pređenih 45,13 km, solarni paneli su imali faktor prašine 0,836 i proizvodili su oko 680 W-h energije. Tau je iznosio oko 0,653. Šta bi moglo da dođe glave tako energičnom roveru koji je posle više od 14 godina jezdio Crvenom planetom?

Rover je proveo mesec istražujući centralnu zonu doline zapadno i južno od Ysleta del Sol, sprovodeći dubinska istraživanja koristeći alate na neobičnim, glatkim novim objektima – sivim 'vezikularnim', odn. rupičastim stenama. Iako su naučnici verovali da se radi o vulkanskim bazaltima, roverova istraživanja su pokazala da nisu bili u pravu.

'Definitivno se ne radi o bazaltu,'kaže Golombek. 'Ima previše silicijuma i ima sastav koji do sada nismo videli. Neke od vezikula izgledaju kao da su ispunjene drugim materijalom, različitim, možda nekim mineralom ili nešto drugo. To je vrlo interesantna stena.'

'Uvid u kraterski zid nam je pokazao kamenje kakve nismo viđali ranije,' kazala je naučnica Abby Fraemansa JPL-Caltecha. 'Hemija i tekstura se razlikuju od bilo čega što smo viđali na obodu Endeavoura ili Burnsovoj formaciji'.

o23
Tokom prve polovine aprila 2018, 'Oppy'je fokusirako kamere i vreme na neobično kamenje u San Juan Pueblo u dolini Perseverance.

o24
Burnsove padine 
unutar Endurancea.

Posle istraživanja San Juan Puebla, rover je krenuo uzbrdo, krećući se ka nekakvim tabularnim stenama, tako nazvanim zbog svoje slojevitosti ili ploča, ili, prema geološkom žargonu, lamelama. Ponovo se Marsov teren pokazao nezgodnim za vožnju, jer je tanak sloj prašine prekrivao stenovit teren kojim je rover pokušavao da prođe.

Dok se rover mučio, slučajno je odvalio komad tla na kome se nalazio. Unutar prašine, stajale su 'lepe, šarene krhotine', izjavio je Arvidson. To bi mogao da bude, kaže on, 'rudnik zlata'.

'Opportunity'je slikao 'šarene krhotine' koristeći multispektrali sistem od 13 filtera Pancam kamere, što je omogućilo naučnicima odrede različite mineraloške karakteristike mete. Teren je bio relativno ravan, tako da rover nije morao da rizikuje vozeći po neregularnoj kamenoj površini, ali dubinska istraživanja su morala da sačekaju. Tabularne stene, za koje su se naučnici interesovali nedeljama, bile su sledeće. Dok je rover grabio uzbrdo, dovezao se tačno pored tabularnih stena. Na kraju meseca, rover je stigao so stene nazvane Allende. Nakon što su tamo završena istraživanja, 'sledeća stanica je trebala da bude tabularne stene,'kaže Golombek.

o25
Točkovi su odvalili komad tla i otkrili – blago. Nije bilo vremena za detaljno istraživanja, ali je plan bio da se rover kasnije povrati i mikroskopom ispita o čemu se radi...

Kako je Marsovo proleće napredovalo, temperatura robotovog spoljnjeg oklopa se dizala na -8°C tokom dana, a noću padala na -80°C. Sa skoro blještavim solarnim panelima, koji su prethodnih meseci bili čišćeni vetrovima koji su dopirali iz unutrašnjosti doline, roverova energija je bila moćna, gotovo tri četvrtine pune snage koju je posedovala na sletanju na Mars.

 

[1]'Oppy'je počeo 2018. (sol 4956) puneći akumulatore. U to vreme zima je još uvek trajala. Rover je proizvodio 420 W-h sa faktorom prašine na solarnim panelima od 0,663, što znači da koristi 66% solarne energije koja pada na panele.

[2]Njujorška komedija: kućište ovog instrumenta, kao i onog na drugom roveru, njujorška kompanija 'HoneybeeRobotics LTD', koja ih je proizvela, napravljen je od aluminijuma uzetog sa zgarišta Svetskog trgovinskog centra uništenog 11. septembra. Ne znam nijednu zemlju koja bi uradila tako nešto...

[3]Možda nije loše ovde da podsetim na text 'Vozač rovera'.

 U nsatavku: 

Opportunity i dalje ćuti, tim se i dalje nada (3)

Početkom maja, 'Oppy'je završio istraživanje Allendeai okrenuo se ka nekim tabularnim stenama. Zaustavio se nad stenom La Joya radi dubinskim analizama. Uprkos povremenom proklizavanju, rover je nastavio da pokazuje svoji ustraživačku narav. 

 

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...