Za vreme lansiranja kosmičkog broda "Sajuza MS-10" sa dvočlanom posadom, došlo je do kvara na raketi-nosaču. Brod je odvojen od rakete. Sleteo je po balističkoj putanji. Posada je živa i javila se posle vanrednog ateriranja.

nl1
Dramatično lansiranje - Aleksej Ovčinjin (levo) i Niklaus Hejg  

Ruski kosmonaut Aleksej Ovčinjin (47), komandant broda, i američki astronaut Niklaus Hejg (43) su, po vestima kojim raspolažem, dobro. Ovčinjin je prvi izašao iz kapsule i javio se kontrolnom centru na Bajkonuru. Na mesto spuštanja odmah su odleteli helikopteri službe za spašavanje. Trebaće im oko 90 minuta da stignu do posade. Kapsula "Sajuza MS-10" je sletela 20 kilometara istočno od Džezkazgana. grada na severu Kazahstana.

Raketa-nosač "Sajuz FG" je poletela sa lansirne rampe broj 1 ("Gagarinova rampa") kosmodroma Bajkonur u 11:40č (msk). Pre toga, Ovčinjin i Hejg su u pratnji rukovodioca "Roskosmosa" Dmitrija Rogozina i NASA-e Džejmsa Brajdenstajna, stigli do rampe. Posle kraćeg raporta, posada se ukracala u lift i, dva časa pre poletanje, zauzela svoja mesta u kabini kosmičkog broda.

Motori su aktivirani u 11:40č (msk). Raketa se odvojila od lansirne rampe i krenual u nebo. U to vreme, istovremeno rade motori četiri bočna bustera (prvi stepen) i centralnog bloka (drugi stepen). Za vreme 119. sekunde leta, kada su se bočni busteri odvojili, došlo je do isključenja motora RD-108 drugog stepena. Po inerciji, raketa je nastavila let, ali sve sporije. Usledila je automatska komanda na aktiviranje sistema za spašavanje. To je mala raketa na čvrsto gorivo koja se nalazi na vrhu rakete-nosača, iznad kosmičkog broda. Ona je "izvukla" brod od trećeg stepena i odvela ga na bezbedno rastojanje. Zatim su se automatski od aparata za povratak, u kome se nalazi kabina, odvojili stambeni (orbitalni) i priborno-agregatni (instrumentalni) odsek.        

Nekoliko sekundi pre havarije, posada je javila kako oseća efekte bestežinskog stanja, ali je ubrzo posle toga javila da oseća dejstvo gravitacionog opterećenja, tipičnog za povratak. Ovčinjin i Hejg su posle odvajanja od rakete-nosača, za vreme balističkog spusta bili izloženi maksimalnom opterećenju od 6g, što je daleko manje od opterećenja 21.3g koje su preživeli kosmonauti Vasilij Lazarjev i Oleg Makarov 5. aprila 1975. za vreme dramatičnog lansiranja kosmičkog broda "Sajuz-18-1", kada je tokom 289. sekunde leta, na 192km visine, otkazao treći stepen rakete-nosača.

nl2

Ovčinjin, izmedju Rogozina (levo) i Vlasova (direktora CPK). Iza je Hejg sa Brajdenstajnom i Garstenmajerom (koji u NASA-i rukovodi programom pilotiranih kosmičkih letova)

nl3

nl4
Trenutak odvajanja četiri bočna bustera prvog stepena

Odmah je formirana specijlana komisija koja će proanalizirati šta se desilo sa raketom-nosačem. Najvažnije je da je posada preživela ovo dramatično lansiranje. O njemu će se mnogo govoriti, kao i posledicama. Nedvosmisleno da će ovaj neuspeh dovesti do izmena u grafiku lansiranja kosmičkih brodova prema Medjunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS). Tamo se od juna nalaze komandant stanice Nemac Aleksander Gerst, Rus Sergej Prokopjev i Amerikanka Serena Onjon-Čanselor. Ovčinjin i Hejg su trebali da se pridruže ovoj ekipi i sa njima zajedno rade do decembra, kada je planiran povratak Prokopjeva, Gersta i Čanselerove na Zemlju. Posle toga, bilo je planirano da na MKS stigne nova tročlana rusko-kanadsko-američka ekipa, ali sada se sve menja. Takodje, bilo je planirano da se sa Ovčinjinom i Hejgom u aprilu 2019. na Zemlju vrati i prvi emiratski kosmonaut. Mnogo toga će ovo neuspelo lansiranja promeniti u grafiku misija na MKS.  

Šta će se desiti najviše zavisi od rezultata istrage. Ukoliko je reč o ozbiljnom kvaru serijske prirode, onda će slično "Protonima", lansiranja raketa serije "Sajuz" biti do daljnjeg obustavljena. Znajući rusku praksu, za odstranjenje ovakvih defekata ponekad može da prodje puno vremena pre obnove lansiranja. U tom slučaju, posle odlaska Prokopjeva, Gersta i Čanslerove (njihov povratak je diktiran resursima kosmičkog broda "Sajuz MS-09") Kosmička stanica će ostati bez posade i nastaviti let u automatskom režimu do dolaska sledeće ekipe. 

Medjutim, ukoliko je reč o kvaru koji može da bude relativno brzo odstranjen (kako je to bilo aprila 1975.), očekujem da će sledeća posada krenuti ka MKS u decembru kako je i planirano, a program leta Prokopjeva, Gersta i Čanselerove korigovan.  

Ma kakvi rezultati istrage bili, neuspelo lansiranje "Sajuza MS-10" je novi, veliki udarac za rusku kosmonautiku, mnogo veći od svih prethodnih zbog toga što su sada životi kosmonauta i astronauta bili ugroženi. Dolaze teška vremena za lidera "Roskosmosa" Dmitrija Rogozina i sve one u centru "Progres" gde se projektuje i gradi raketa "Sajuz-FG" koji su na ovaj ili onaj način doveli do ovog neuspeha. 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 22 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 23 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 23 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...