“Komersant” objavio da su američki astronauti namerno napravili rupu na brodu “Sajuz MS-09”. Rogozin upozorava da je ovakvo pisanje usmereno na podrivanje odnosa na MKS-u.

Kao što smo pisali, 30. avgusta došlo je do isticanja vazduha na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS). Veoma brzo, ustanovljeno je da vazduh ističe kroz rupu prečnika 2mm na zidu stambenog odseka (orbitalnog modula) kosmičkog broda “Sajuz MS-09” kojim su juna na MKS stigli Sergej Prokopjev (“Roskosmos”), Aleksander Gerst (ESA/Nemačka) i Serena Čanselor (NASA). Kada je rupa otkrivena došlo je do neslaganja između kontrolora leta u ruskom (CUP) i američkom (MCC) centru kontrole misije kako postupiti. Dok je ruska strana predložila da se rupa odmah zatvori hermetičkim namazom, iz Hjustona su predlagali da se sačeka 24 časa i za to vreme, kada se situacija detaljno ispita, donese rešenje. Neslaganje na Zemlji se prenelo i u kosmosu, gde je komandant MKS-a, američki astronaut Endrju Fejstel podržao stav Centra kontrole misije u Hjustonu. Iz moskovskog centra su, međutim naložili kosmonautima Olegu Artemjevu i Sergeju Prokopjevu, inače komandantu kosmičkog broda, da postupe po ruskom scenariju. Oni su specijalnim epoksilnim smolama u tri sloja prekrili rupu i hermetički je zatvorili. 

r2
Kosmonauti Prokopjev (desno) i Artemjev na MKS-u 

Sve u svemu, isticanje vazduha je zaustavljeno, dok se život na MKS-u normalizovao. Generalni direktor “Roskosmosa” Dmitrij Rogozin je odmah formirao komisiju koja istražuje kako je nastala rupa na unutrašnjem zidu odseka. Na čelu komisije je njegov zamenik, Nikolaj Sevastjanov, bivši rukovodilac RKK “Energija” gde se proizvode kosmički brodovi “Sajuz”. Istovremeno, i u RKK “Energija” je formirana interna komisija koja proverava sve raspoložive materijale, razgovara sa ljudima koji su učestvovali u montaži stambenog odseka i analizira tehničku dokumentaciju. Takođe, proverena su tri kosmička broda koji se trenutno nalaze na kosmodromu Bajkonur (dva “Sajuza MS” (10 i 11) i teretni “Progres MS-11”).  

r3

Odmah posle otkrića, predložene su dve hipoteze nastanka rupe. Prema prvoj, u brod je udario neki mikrometeorit ili kosmički otpad, dok druga kaže da je rupa nastala iznutra, znači da ju je neko nenamerno ili namerno napravio. Kada su kosmonauti pregledali rupu, i poslali njene snimke, oko nje su se videli tragovi tamne materije kojom je, po svemu sudeći rupa bila zatvorena. Kada je tamna materija očišćena, kosmonauti su mogli da vide pravilnu rupu napravljenu bušilicom. 

Prema stenogramu razgovara kosmonauta sa CUP-om, Prokopjev je kroz rupu mogao da vidi spoljašnji metalni sloj odseka, što znači da rupa nije vodila u kosmički vakuum već se završila između unutrašnjeg i spoljašnjeg sloja metalne oplate odseka. Dve su stvari posebno skrenule pažnju. Prva, rupa je bila prekrivena mekanom prekrivkom (kojom je inače zid odseka obložen) koja na mestu rupe nije bila probušena. Druga, pored rupe na metalu vide su tri zareza nastala od svrdla kojim je rupa napravljena. Znači, neko je podigao pokrivku, i svrdlom iz četvrtog pokušaja napravio rupu unutar zida stambenog odseka. Zatim je, najverovatnije premazao rupu i preko nje vratio mekanu pokrivku. Rupa se inače nalazi na skrajnutom mestu, iza toaleta, nedaleko od mehanizma za spajanje.

Ovo je pokrenulo lavinu novinskih članaka koji se pozivaju na izjave “anonimnih, ali pouzdanih izvora bliskih “Roskosmosu”. U prvima izveštajima, provejavali su ponekad sarkastični tekstovi o lošoj tehničkoj kulturi ljudi koji su montirali delove odseka, i da su nepažnjom oštetili brod. Čak je navedeno kako je pronađen “krivac”, tehničar RKK “Energija” koji je, navodno priznao da je nepažnjom napravio oštećenje, da je rupu zatvorio epoksilnom smolom, koja je, ponavljam navodno uspešno prošla sva hermetička ispitivanja, ali je na kraju, posle tri meseca provedenih u kosmosu, popustila. Od zlonamernih moglo se tada čuti o katastrofalnoj tehnički disciplini koja vlada u ponosu ruske raketno-kosmičke industrije – RKK “Energija”. Čak je bilo podsećanja na davnu pogibiju kosmonauta broda “Sajuz-11” (juna 1971.), kada je došlo do razhermetizacije koja je dobrim delom bila prouzrokovana propustima prilikom montaže broda na kosmodromu. 

Međutim, negde u isto vreme, čulo se kako je neko napravio rupu neprofesionalno, u žurbi, sa nedovoljno snage, kao da je nejaka (ženska?) ruka držala svrdlo, ili nije bilo čvrstog oslonca. Istovremeno, Rogozin je rekao da je problem vezan za nastanak rupe na brodu “Sajuz” daleko složeniji nego što se mislilo i da će trebati mnogo više vremena da bude potpuno rasvetljen. 

A onda, 12. septembra, usledio je senzacionalni tekst “Komersanta”, jednog od vodećih ruskih listova ne baš tako naklonjenih Kremlju, za koga se nikako ne može reći da je tabloidnog tipa. U njemu se kaže da su američki astronauti “mogli da namerno naprave rupu na brodu, da bi što je moguće pre na Zemlju vratili obolelog kolegu”! Ovu verziju, navodno istražuje komisija “Roskosmosa”, koja je od NASA-e zatražila medicinske podatke o zdravstvenom stanju američkih astronauta i njihove audio-video zapise. “Naš “Sajuz” je spojen uz modul “Rasvet” – koji je blizu otvora koji vodi u američki deo stanice. Dostup našem brodu moguć je samo uz odobrenje našeg komandanta, međutim ne možemo da isključimo ulazak Amerikanaca i bez znanja komandanta”, kaže naravno neimenovani izvor “Komersanta”, koji je “blizak radovima vezanim za MKS”. Po njemu, CUP je naredio ruskim kosmonautima da ne dozvole više američkim astronautima ulazak u “Sajuz” bez odobrenja komandanta broda. 

rupa      

Prema “Komersantu”, prioritetna verzija na kojoj radi komisija “Roskosmosa” je vezana za dejstvovanje američkih astronauta koji su pokušali da zbog bolesti jednog od njih dovedu do prevremenog povratka broda na Zemlju. Hitna evakuacija sa stanice omogućila bi tom astronauta da se što pre vrati na Zemlju, gde bi mogao da bude medicinski zbrinut. A priroda rupe na zidu stambenog odseka, prema ovoj verziji, ne bi bila rasvetljena jer ovaj deo “Sajuza” sagoreva u gustim slojevima atmosfere. I onda sledi dodatno objašnjenje: ako posada mora da se na Zemlju vrati pod hitno zbog problema sa hermetizacijom broda “Sajuz”, onda američka strana ne treba da plaća mesto za svog astronauta u sledećem brodu! Kriva je ruska tehnika zbog koje je američki astronaut morao da prekine misiju! Ako bi, međutim misija bila prekinuta zbog bolesti američkog astronauta, onda NASA treba da plati gradnju sledećeg broda jer je zbog njenog astronauta prekinuta i misija ruskog kosmonauta.      

Odmah su na ovakvo pisanje “Komersanta” reagovali lično Dmitrij Rogozin i novi rukovodilac vojno-kosmičkog sektora pri ruskoj vladi vice-premijer Jurij Borisov (na ovom mestu je inače donedavno bio Rogozin). Rogozin je rekao da je ovakvo pisanje usmereno na “podrivanje drugarskih odnosa u kolektivu MKS-a” i da svaka izjava pre objavljivanja rezultata rada komisije “Roskosmosa” nije prihvatljiva. Vice-premijer Borisov je bio još direktniji: “Apsolutno je neprihvatljivo da se baca senka na naše kosmonaute i američke astronaute. … Činjenica je da je pritisak počeo da pada posle nekoliko meseci boravka broda u kosmosu. Otvor je veoma mali, dobro je da su ga na vreme otkrili i sanirali”. On je takođe dodao da se na MKS-u nalazi “složan kolektiv kod koga političkih nesuglasica nema i ne može biti”.

Dok ovo pišem, vesti o famoznoj rupi na brodu “Sajuz” se ređaju velikom brzinom. Jedna, na primer kaže, da je za ovakvu rupu, a posebno ogrebotine oko nje, potrebna bušilica sa svrdlom od pola metra (!), kakvog nema na MKS-u, znači “sabotaža” se ipak desila na Zemlji. I postavlja pitanje – a šta ako je “saboter” oštetio padobran kosmičkog broda. Do rupe u stambenom odseku kosmonauti mogu doći, ali ne i do kontejnera u kome se nalazi padobran. Ako je padobran oštećen, zna se šta će se desiti prilikom povratka broda u decembru … 

Za to vreme, kosmonauti gore na MKS-u, pokušavaju da smire strasti koje su se rasplamsale dole na Zemlji. Sergej Prokopjev je odeven u normalnom kostimu “Pingvin” koga redovno nosi po stanici, praktično bez ikakve zaštite pokazao gledaocima na Zemlji unutrašnjost stambenog odseka svog broda, ultrazvučni sonar kojim je otkrivena rupa i mesto sada hermetički zatvorene rupe. “Kao što vidite, ovde je sve u redu, nastavljamo naučna istraživanja, dok se naše američke kolege spremaju za izlazak u otvoreni kosmos. Nema razloga ni za kakvu brigu”, rekao je Prokopjev. 


https://vk.com/prokopyev_iss?z=video-168754335_456239017%2Fvideos-168754335

Njemu se, dole na Zemlji pridružio komandant kosmičkog broda “Sajuz MS-10” Aleksej Ovčinjin koji 11. oktobra po super-brzoj tro-orbitnoj šemi leti ka MKS-u. On kaže da ga pisanja po novinama uopšte ne brinu i da on ima svoj stav o tome šta se gore desilo, ali da će ga zadržati za sebe do zvaničnih rezultata istrage. Takođe, on je rekao da će sa kolegom Prokopjevim izaći u otvoreni kosmos i spolja pregledati brod, da provere da nema nekakvih oštećenja na spoljašnjoj površini. 

r1

Ne brinu o rupi u kosmosu - članovi sledeće posade MKS-a, Nikolas Hejg (levo) i Aleksej Ovčinjin kreću u kosmos 10. oktobra

A na Bajkonuru, posle lansiranja kosmičkog broda “Sajuz MS-10”, planiran je prvi susret dva nova lidera “Roskosmosa” i NASA-e Dmitrija Rogozina i Džejmsa Brajdenstajna. Oni su inače odmah posle teksta u “Komersantu” obavili prvi telefonski razgovor tokom koga su se, između ostalog, složili da nastave tesnu saradnju na identifikaciji i likvidaciji razloga isticanja vazduha. Sasvim je sigurno da će na Bajkonuru oni razgovarati i o ovom nesvakidašnjem incidentu. Moguće je da čak i zajedničkom izjavom umire javnost i pokažu da nema promene u izvanrednim odnosima dve vodeća partnera u projektu Kosmičke stanice. 


Ko pravi rupe na ISS?

Zaustavljeno isticanje vazduha na MKS


 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...