Svemir zaista ne poznaje nacije ni granice

uae astronaut

Svemir, početak svemira se po definiciji nalazi svega na 100 km iznad naših glava. Nešto malo dalje, dvije tisuće kilometara od nas, bijesni veliki rat između interesnih sfera istoka i zapada, sjevera i juga. Ratuju geopolitike, financijski tokovi, religijske skupine, amerikanci i rusi, europljani i arapi, izraelci… Čini nam se kako su te skupine toliko međusobno zakrvljene oko prizemnih, aktualnih interesa da nikakav dijalog nije moguć. 

No nije tako. Čim se vinemo spomenutih stotinjak ili više kilometara iznad fijukanja metaka i topovskih zrna, smrtonosnih prelijetanja raketa i aviona stvari se mijenjaju. Prema izvorima iz SAD, UAE i Rusije američki biznismen koji je u ruskom svemirskom brodu Soyuz kao svemirski turista trebao poletjeti ka Međunarodnoj svemirskoj postaji u proljeće naredne godine morati će malo pričekati. Njegovo mjesto je već rezervirano za jednog od dva astronauta iz Ujedinjenih arapskih emirata sa kojima je ne tako davno Rusija otvorila znanstveno-financijsko poglavlje o suradnji. 

Prvi arapski astronaut iz UAE prema redu lansiranja svemirskih brodova Soyuz poletjeti će na desetodnevnu misiju ka ISS tijekom aprila 2019. Neimenovani američki biznismen na sličnu će odiseju koji mjesec kasnije, vjerojatno u jesen sljedeće godine. Dodatna „turistička“ sjedala na ruskim Soyuzima iskrsnula su pomalo neplanirano, obzirom na kašnjenje lansiranja velikog ruskog modula „NAUKA“ na ISS.  

Od 2001. godine u svemir je letjelo sedmero svemirskih turista. Desetak dana u svemiru cijeni se na nekoliko godišnjih proračuna grada Pule! I na kraju, kakve sada veze imaju globalne geopolitičke prilike, svemir i naš portal. Pa možda i nemaju toliko naočigled direktne ali nas mogu ponukati da razmislimo o našim ili tuđim postupcima zbog kojih stradavaju međuljudski odnosi, zbog kojih nestaje osmjeh sa lica. Svega stotinu kilometara uvis, dalje od sigurnosti doma više nitko ne pita tko je kome raketirao radarske položaje ili tko s kime ili kome drži svijeću. Svega stotinu kilometara iznad naših glava svi postajemo pripadnici iste vrste, upućeni jedni na druge. 

iss 20052018 zemlja

Da, svemir je mjesto u kojem homo sapiens postaje Čovjek. Ugledate li sutra (ponedjeljak 20.05.2018.) rano ujutro najprije oko 00:58 zatim oko 02:34 te naposljetku oko 04:11 sjajnu sporputujuću „zvijezdu“ na našem nebu znajte kako se radi o prolasku Međunarodne svemirske postaje iznad naših krajeva sa isto tako međunarodnom posadom. Baš smo čudni (htjedoh napisati idioti ali iz obzira prema čitateljima neću), na zemlji ratujemo i svađamo se, u svemiru surađujemo i zajedno se divimo nebeskim tajnama, otkrivamo ih zajedno, zajedno radimo, zajedno se smijemo…


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...