Završena je 54. ekspedicija na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS). Posle 168 dana provedenih u kosmosu, na Zemlju su se vratili Aleksandar Misurkin, Mark Vande Haj i Džozef Akaba.

s9

Aparat za povratak kosmičkog broda “Sajuz MS-06” je sleteo na Zemlju 28. februara 2018. u 05:31č (po moskovskom vremenu), 146km jugoistočno od Džezkazgana, u stepama severnog Kazastana. Sve operacije povratka su protekle prema planu, dok je zdravstvenio stanje članova posade dobro. Ruski kosmonaut Misurkin, koji je bio komandant MKS, i američki astronauti Vande Haj i Akaba, kao članovi ekspedicije MKS-53/54 su se nalazili u kosmosu od 13. septembra 2017. Njihova misija je trajala 168 dana.

s7

Za vreme boravka na MKS, ova posada je obavila široki program naučnih istraživanja i eksperimenata, nekoliko puta izlazila u otvoreni kosmos i primila nekoliko automatskih teretnih brodova.

s12

U operacijama obezbeđenja povratka učestvovalo je 12 helikoptera Mi-8 i pet aviona An-26 i An-12. Takođe, korišćeno je 16 terenskih vozila uključujući specijalna vozila-amfibije “Plava ptica”. Ukupno, više od 200 ljudi je bilo angažovano u prihvatno-evakuacionoj ekipi.       

Na MKS misiju nastavljaju Anton Škaplerov (“Roskosmos”), Skot Tingl (NASA) i Norišige Kanai (JAXA). Krajem marta, njima će se pridružiti članovi sledeće ekspedicije, ruski kosmonaut Oleg Artemjev i astronauti NASA-e Andrju Fostel i Ričard Arnold. 

s13

Sledeća šestočlana posada MKS – Tinglu, Škaplerovu i Kanai (sede) uskoro će se na MKS pridružiti Arnold, Fostel i Artemjev

FOTOGRAFIJE UZ OVAJ ČLANAK


Nova kosmička ekspedicija (53/54)

MKS-53 - Nova kosmička ekspedicija


Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: