Posle 289 dana provedenih u kosmosu na Zemlju se vratila Pegi Vitson. Ona među ženama predvodi po vremenu provedenom na orbiti, u kosmičkom brodu i u otvorenom kosmosu. Sa njom su se na Zemlju, posle 136 dana kosmičkog leta, vratili Fjodor Jurčihin i Džek Fišer.

ms04 1

Aparat za povratak kosmičkog broda "Sajuz MS-04" uspešno je sleteo danas, 3. septembra 2017. u 4.22č (po moskovskom vremenu). U poslednjim trenucima leta, dok se kapsula sa tročlanom posadom ljuljala ispod velikog crveno-belog padobrana, neposredno iznad tla upaljeni su retoraketni motori koji su podigli oblak prašine. Kapsula se sletela na bok, posle čega je odbačen padobran. Prihvatna ekipa je brzo stigla do broda, otvorila poklopac i prvo iz kapsule izvukla komandanta broda Fjodora Jurčihina. Ovo je bio njegov pet kosmički let, tokom koga je po deveti put izašao u otvoreni kosmos. Zatim su iz broda izvučeni američki astronauti Pegi Vitson i Džek Fišer.

ms04 2

Brod "Sajuz MS-04" je sleteo 148 km jugoistočno od grada Džezkazgana, na severu Kazahstana.

Vitsonova je sa gotovo 290 dana provedenih u kosmosu, apsolutni rekorder među ženama po dužini kosmičkog leta. Ona je poletela u kosmos 17. novembra 2016. kao član pedesete osnovne posade Međunarodne kosmičke stanice (MKS-50). Bilo je planirano da se vrati u junu 2017, skupa sa svojim kolegama ruskim kosmonautom Olegom Novickim i Francuzom Tomom Peskeom. Međutim, psole odluke "Roskomosa" da smanji broj ruskih kosmonauta na MKS sa tri na dva i promena u grafiku misija, odlučeno je da Vitsonova ostane na Kosmičkoj stanici sa sledećom dvočlanom posadom - kosmonautom Fjodorom Jurčihinom i američkim astronautom Džekom Fišerom koji su 20. aprila 2017. stigli na MKS. Tokom svog kosmičkog maratona, Vitsonova je četiri puta izlazila sa različitim astronautima izvan stanice, između ostalog i radi otklanjanja problema u radu sistema za električno napajanje i orijentacije jednog od sunčevih panela. Sa izlascima u otvoreni kosmos iz dva prethodna leta, Vitsonova je nakupila deset "leonovanja" i 60 časova i 19 minuta izvan stanice.

Na MKS je ostala posada misije MKS-52 - američki astronaut Rendolf Breznik, koji je od Jurčihina preuzeo komandu stanicom, ruski kosmonaut Sergej Rjazanski i Italijan Paolo Nespoli. Njima će se već 13. septembra pridružiti članovi ekspedicije MKS-53 - Aleksandar Misurkin ("Roskosmos") i Mark Van De Haj i Džozef Akaba (NASA).   

Pogledajte još fotografija

MKS-53 - Nova kosmička ekspedicija 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...