Tingl

(Scott David Tingle)

Iako je prešao 50 godina, mornarički komandir Skot Tingl je novajlija u kosmosu, jubilarni 555. Zemljanin i 342. gradjanin SAD na orbiti.

Rodio se 19. jula 1965. u gradu Etlborou (Attleboro), država Masačusets. Diplomirao je mašinstvo na Jugoistočnom univerzitetu Masačusesta, a 1988. magistrirao iz oblasti hidrodinamike i reaktivnog kretanja.

Kao mornarički pilot Tingl je obavio 54 vojne misije u Iraku i Avganistanu. Takodje, služio je kao probni pilot i pomoćnik rukovodioca programa projektovanja u mornaričkoj vazduhoplovnoj bazi Petjuksend River (Nasval Air Station Pastuxant River).

Pre prelaska u astronaute, imao je nalet od preko 3000 časova na 53 tipova različitih aviona.

Zanimljivo, iako ga je komanda Mornaričkih snaga predložila za kandidata 19. grupe astronauta NASA-e 2003, na intervjuu u Hjustonu se nije pojavio! Pojavio se, medjutim šest godina kasnije, kada je juna 2009. imenovan za člana 20. grupe astronauta NASA-e. Posle dvogodišnjeg osnovnog kursa obuke postaje punopravni astronaut i, četiri godine kasnije, u septembru 2015. prelimiarno je naznačen za člana posade kosmičkog broda "Sajuz MS-07".

Oženjen je i sa suprugom Rajnet ima ćerku (Ejmi) i dva sina ([on i Erik). Svira na gitari, voli da opravlja automobile i da se bavi rezbarenjem.  

KOLEKCIJA FOTOGRAFIJA EKSPEDICIJE 55

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...