Posle odluke "Roskosmosa" da tokom 2017. smanji broj članova posade ruskog segmenta sa tri na dva, Državna komisija je objavila novi spisak posada koje će leteti na MKS sledeće godine. Reč je o misijama MKS-51/52, 52/53, 53/54 i 54/55. Takođe, Državna komisija je imenovala članove rezervnih posada.

Kao što smo javljali, odluka o smanjenju broja ruskih kosmonauta na MKS odnosi se na novac. Naime, "Rokosmos" treba da smanji troškove projekta MKS za oko 400 miliona dolara u budžetu Nacionalnog kosmičkog programa do 2026. Smanjenjem broja kosmonauta sa tri na dva tokom 2017. smanjiće se potrebe za prevoz više materijala teretnim brodovima "Progrs-MS", tako da će umesto standardnih četiri, sledeće godine biti lansirana tri "teretnjaka".

Ova odluka važi samo za 2017. pre spajanja novog višenamenskog laboratorijskog modula (MLM) "Nauka". Njegovo lansiranje se još uvek planira za decembra 2017. Međutim, sve se češće čuju glasine da bi moglo doći do pomeranja datuma lansiranja za nekoliko meseci i da MLM bude lansiran početkom 2018.    

Evo revidiranog plana sastava posada MKS, iz kojih su morali biti odstranjeni mladi ruski kosmonauti Nikolaj Tihonov i Ivan Vagner, tako da će 2017. u kosmos leteti samo iskusni ruski kosmonauti. 

  • MKS-51/52
  1. Kosmički brod: "Sajuz MS-04"
  2. Datum Lansiranja: Mart 2017
  3. Osnovna posada: Fjodor Jurčihin ("Roskosmos"), Džek Fišer (Jack Fischer, NASA)
  4. Rezervna posada: Sergej Rjazanski ("Roskosmos"), Rendolf Breznik (Randolph Bresnik, NASA)
  • MKS-52/53
  1. Kosmički brod: "Sajuz MS-05"
  2. Datum Lansiranja: Maj 2017
  3. Osnovna posada: Sergej Rjazanski ("Roskosmos"), Rendolf Breznik (Randolph Bresnik, NASA), Paolo Nespoli (Paolo Nespoli, ESA/Italija)
  4. Rezervna posada: Aleksandar Misurkin ("Roskosmos"), Mark Vande Haj (Mark Vande Hey,  NASA), Norišige Kanai (Norishige Kanai, JAXA/Japan)
  • MKS-53/54
  1. Kosmički brod: "Sajuz MS-06"
  2. Datum Lansiranja: Septembar 2017
  3. Osnovna posada: Aleksandar Misurkin ("Roskosmos"), Mark Vande Haj (Mark Vande Hey,  NASA)
  4. Rezervna posada: Aleksandar Skvarcov ("Roskosmos"), Skot Tingl (Scott Tingle, NASA) 
  • MKS-54/55
  1. Kosmički brod: "Sajuz MS-07"
  2. Datum Lansiranja: Novembar 2017
  3. Osnovna posada: Aleksandar Skvarcov ("Roskosmos"), Skot Tingl (Scott Tingle, NASA), Norišige Kanai (Norishige Kanai, JAXA/Japan)
  4. Rezervna posada: Anton [kaplerov ("Roskosmos"), Aleksander Gerst (Alexander Gerst, ESA/Nemač

posada2

Fišer (levo), Jurčihin i Nespoli koji je prebačen u posadu MKS-52/53

posada3

Kanai, Rjazanski i Breznik

posada1

Vande Haj, Misurkin i Tihonov (koji je odstranjen iz posade)

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 3 dana ranije

Foto...