Transportni kosmički brod "Sajuz MS-02" uspešno je spojen sa Medjunarodnom kosmičkom stanicom (MKS).

Spajanje je obavljeno danas, 21. oktobra 2016. u 12:58č po moskovskom vremenu, dva dana posle lansiranja sa Bajkonura. Brod je pristao uz modul "Poisk" (MIM-2" ruskog segmenta MKS.  Sve operacije susreta i spajanja su se odvijale u automatskom režimu, pod kontrolom Centra upravljanja letom (CUP) i posade kosmičkog broda i stanice.

Oko dva i po časa kasnije, ruski kosmonauti Sergej Rižikov i Andrej Borisenko i američki astronaut Čejn Kimbrou su prešli u MKS gde su ih dočekali članovi ekspedicije MKS-49 - Anatolij Ivanjišin ("Roskosmos"), Takuja Oniši (JAXA) i Ketlin Rubins (NASA).

Planirano je da dve posade zajedno rade na stanici do 30. oktobra kada će se Ivanjišin, Oniši i Rubinsova vratiti na Zemlju, posle 115 dana provedenih u kosmosu. Sredinom novembra, na MKS stižu članovi ekspedicije MKS-51 (ruski kosmonaut Oleg Novicki, Francuz Toma Peske i Amerikanka Pegi Vitson).

Misija Rižikova, Borisenka i Kimbroua trajaće 130 dana, do februara 2017.

susret

 Srdačan susret u kosmosu - Rižikov (levo, vidi se samo delimično), Oniši (iz proila), Ivanjišin (sa podignutom rukom), Kimbrou (ulazi u stanicu), Borisenko (u krupnom planu) i Rubinsova 

susret2

Tradicionalni pozdrav Zemlji - Borisenko, Rižikov i Kimbrou (u prvom planu, s' leva), članovi ekspedicije MKS-50, dok su iza njih Rubnsova, Ivanjišin i Oniši. Obratite pa`nju na slike Karaljova i Gagarina u pozadini, iza ustalasane kose Rubinsove. Snimak je napravljen u ruskom modulu "Zvezda"


Lansirana nova posada Međunarodne kosmičke stanice

Robert Šejn Kimbrou

Andrej Ivanovič Borisenko

Andrej Ivanovič Borisenko

 ALBUM FOTOGRAFIJA LETA MKS 50 

 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...