Lansiranje kosmičkog broda "Sajuz MS-02" sa sledećom posadom Međunarodne kosmičke stanice (MKS) planirano za 23. septembar odloženo je na neodređeno vreme. Moguće je da posada bude danas vraćena u Zvezdani grad.

52096939911
Astronaut Kimbrou i kosmonauti Rižikov i Borisenko ispred kosmičkog broda "Sajuz MS-02"

Stručnjaci RKK "Energija" pokušavaju da rasvetle šta se desilo tokom testiranja sistema kosmičkog broda "Sajuz MS-02" kada je već bio instaliran unutar trećeg stepena rakete-nosača na Bajkonuru. Brod je prošao kroz sve ispitivanja bez ikakvih problema. Kosmonauti Sergej Rižikov i Andrej Borisenko i astronaut Šejn Kimbrou, članovi nove posade MKS, su takođe obavili nekoliko treninga u kosmičkom brodu. To su takođe uradili članovi rezervne posade - Aleksandar Misurkin, Nikolaj Tihonov i Mark Vande Haj.

Posle toga, aparat za povratak je prekriven toplotnom zaštitom i ubačen u treći stepen rakete-nosača "Sajuz-FG". Onda su usledile nove provere integrisanih sistema broda i rakete, kada je iznenada za vreme testiranja električnih sistema glave rakete, koja pokriva brod došlo do kratkog spoja. Na vrh glave rakete se inače postavlja sistem za spašavanje kosmonauta, mala raketa na čvrsto gorivo, koja se takođe električki povezuje sa brodom i, ako zatreba u slučaju problema tokom lansiranja, izvlači stambeni (orbitalni) odsek i aparat za povratak sa kabinom sa posadom.

Prvo se mislilo da je nešto pogrešno sa gornjim delom rakete-nosača, ali se vrlo brzo pokazalo da je problem na kosmičkom brodu. Ukoliko se pokaže da je jedan od elektroblokova kosmičkog broda koji je zadužen za električnu konekciju sistema "Sajuza" i gornjeg stepena rakete, pokvaren onda će biti zamenjen novim blokom koji je već naručen i treba uskoro da stigne na kosmodrom sa ekipom stručnjaka koji su projektovali i konstruisali taj uređaj. To može da dovede do odlaganja lansiranja za jednu do dve nedelje.

Međutim, posle vrlo kratke vesti da se lansiranje nove posade ka MKS odlaže na neodređeno vreme, "Rosokosmos" ćuti o tome šta se dešava na kosmodromu. Tamo, iz nezvaničnih izvora dolaze informacije o problematičnom energobloku, o tome da će se kosmonauti vratiti danas (19. septembra) u Zvezdani grad i da takođe danas na kosmodromu zaseda Državna komisja koja treba da donese odluku o tome kada će biti obavljeno lansiranje. Dok ovo pišemo, ponovo iz nezvaničnih izvora saznajemo da je čak moguće da kompletan kosmički brod bude zamenjen. Naime, trenutno se na Bajkonuru nalaze dva kosmička broda "Sajuz-MS", prvi sa fabričkim brojem 732 koji je trebao da bude lansiran kao "Sajuz MS-02" 23. septembra, i drugi sa brojem 733 koji je kao "Sajuz MS-03" planiran za sledeće lansiranje krajem ove godine. Ukoliko Džravna komisija donese odluku o zameni brodova, "Sajuz" sa brojem 732, posle odstranjivanja tehničkih problema, može biti lansiran krajem godine sa sledećom rusko-američko-francuskom posadom MKS.     

Takođe, Državna komisija treba da donese odluku o povratku posada natrag u Zvezdani grad. Iako nezvanični izvori na kosmodromu o tome govore, za sada još juvek nema oficijelne odluku o tome. Ukoliko posada bude vraćena natrag u Zvezdani grad, to će biti, koliko znam prvi put u sovjetsko / ruskoj praksi da je jedna kosmička posada dok se nalazila na Bajkonuru, umesto u kosmos odletela natrag, u Zvezdani grad.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: