Astronautika: misije

Upravo u vreme pisanja ovog teksta (18 sati) Nasina svemirska letelica Kasini je proletela pored Saturnovog meseca Encelada na rekordno maloj visini od svega 49 kilometara. To je posebno važno jer je putanja letelicu provela iznad južnog pola satelita na kome se nalazi područje bogato izvorima visokih mlazeva tečnosti. Upravo zbog tih mlazeva Encelad je dospeo u žižu interesovanja astrobiologa koji veruju da ispod ledene kore ovog satelita postoji okean tečne vode. Šta više, moguće je, a tome se zapravo istraživači i nadaju, da u tom okeanu postoji život na nivou mikroorganizama. Time je Encelad postao trenutno najatraktivnije potencijalno mesto za život izvan Zemlje.

 86245596 pia17184

Mlazevi Encelada, veliko i zagonegno otkriće letelice Kasini

U ovom proletu instrumenti Kasinija će pokušati da detektuju molekule vode nad površinom Encelada što bi bio snažan dokaz da na dnu Enceladovog okeana postoje vreli izvori. Takvi izvori su poznati u okeanima Zemlje. Oni predstavljaju mesta oko kojih se uspešno razvijaju ekosistemi. Upravo na ovoj sličnosti naučnici i zasnivaju svoj stav da su neki, makar i najjednostavniji oblici života mogući na Enceladu.

 86245600 pia19058 main1

Naučnici smatraju da Saturnova gravitacija stiska Encelad zagrevajući njegovu unutrašnjost.

Zbog pomenutog ovaj prolet letelice Kasini je važan. Naravno, prikupljeni podaci tek treba da stignu na Zemlju, a nakon toga slede dani, pa i nedelje detaljnih analiza i tek nakon tog vremena možemo očekivati rezultate.

Kasnini je inače ušao u završnu fazu svoje misije u Saturnovom sistemu koji je počeo ulaskom u orbitu oko prstenaste planete u julu 2004.

Od tada je Kasini više puta leteo pored glavnih meseca Saturna na bliskom rastojanju, snimao ih i prikupljao podatke o njihovim karakteristikama.

U decembru će Kasini, još jednom, poslednji put, posetiti Encelad. Tada će proleteti na 22.000 km od satelita.

Sledeće godine Kasini će početi seriju manevara kako bi ušao u orbite visoko iznad i kroz Saturnove prstenove. Nakon toga, 2017. kada gorivo sonde bude sagorelo, zemaljski kontrolori će izdati poslednju komandu letelici, da zaroni u atmosferu planete gde će biti uništena.


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...