Astronautika: misije

U razmaku od samo pet dana Kina je lansirala još jednu novu raketu-nosač! Sa kosmodroma Czju Cjuan (Jiuquan) 25. septembra 2015. obavljeno je prvo lansiranje nove kinaeske rakete-nosača na čvrsto gorivo "^en Čzen-11" ("Dugi marš-11", CZ-11).

Na orbitu su postavljena tri mikrosatelita "Tjan Vong-1A, -1B i 1-C" (Tianwong) razradjeni u saradnji Kine sa Danskom, Portugalijom i [vedskom. Pored njih u kosmos je lansiran četvrti mikrosatelit "Puc Zjan-1" (Pujian) namenjen testiranjima novih kosmičkih tehnologija. Dva satelita ("Tjan Vong 1A- i 1B") su izbačena na orbitu parametara 478x500km, dok je tre}i (1C) satelit dospeo na orbitu 151x587km. Parameteri orbite četvrtog aparata nisu objavljeni, ali je u vesti agencije Hsin Hua rečeno da }e tri satelita leteti u formaciji radi pra}enja procesa u sunčevoj koroni.

CZ-11 je predvidjena za lansiranje malih kosmičkih aparata namenjenih monitoringu elementarnih nepogoda i ranom uzbunjivanju slu`bi za brzo reagovanje. Lansiranje nove rakete-nosača na čvrsto gorivo govori o tome koliko je Kina uspela da prodre u ključne tehnologije raketnih motora koji rade na ovoj vrsti pogona.  

U vesti agencije Hsin Hua se takodje navodi da je ovo prvo lansiranje rakete-nosača CZ-11 i 211. start raketa porodice CZ.  

Zanimljivo je da Kina takodje koristi raketu-nosač "Kuai Žou-1" (KZ-1) čija tri prva stepena koriste motore na čvrsto gorivo, dok je četvrti stepen na tečno gorivo. Ovaj nosač se takodje koristi za lansiranje malih satelita iz centra Czju Cjuan.

Konačno, i CZ-6 koja je lansirana prvi put pre pet dana se takodje, kao i CZ-11 i KZ-1 koristi za lansiranje malih aparata. Medjutim, dok je KZ-1 projektovana u Kineskoj korporaciji za aviokosmičke nauke i industriju (CASIC), lanseri CZ-6 i CZ-11 su razvijenu u pogonima Kineske akademije za tehnologije raketa-nosača (CALT). Izmedju ove dve institucije postoji očigledan rivalitet kojim se objašnjava razlog zbog koga Kina ima dva nosača na čvrsto gorivo malih kosmičkih aparata .    

1stepen

Prvi stepen nove kineske rakete-nosača CZ-11 u monta`nom hangaru

nosac

Raketa-nosač CZ-11 na lansirnoj rampi

mesto

Lansirna rampa rakete-nosača CZ-11 kosmodroma Czju Cjaun


Kina lansirala novu raketu-nosač CF-6


 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 19 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...