Astronautika: misije

Svi su u iščekivanju. Sve to je u našim glavama, jer se danas ništa neće zapravo ni desiti ni znati. Tek večeras posle ponoći će preko DSN stanice u Kamberi stići kratak telemetrijski signal da li je NH preživeo prolazak. Prvo je rečeno da će to biti u 03:02 po našem, ali je vreme korigovano na 01:54.

NHavgust09 1 crop

U tih nekoliko sati, sonda ima da obavi preko 20.000 računskih naredbi. Sonda doduše ima 4 spregnuta računara, ali pokakdkad razmišljam kakav li je sad haos u njihovim procesorima i magistralama. Svi znamo da sonda nema pokretnih delova i da su svi instrumenti "ukočeni" (nisu kao kod "Voyagera" na pokretnoj 3D platformi), tako da ne mogu svi u isto vreme sve da snimaju i mere. Trasteri će neprestano morati da tumbaju sondu i okreću je užasno precizno da bi Plutoni njegovi meseci bili neprestano u vidnom polju kamera i senzora.

Naravno, pošto sonda leti preko 52.000 km/h, vremena nema previše i sve će se događati munjevito. Sonda će i u odlasku biti okrenuta ka sistemu i snimati i sa te strane. Tek kada se obave svi naučni prioriteti, sonda će okrenuti veliki tanjig antene i početi da šalje podatke iz svoje memorije na Zemlju. Toga će biti oko 60 GB.

To će ići jako sporo. Zbog čega? Evo zašto: NH se napaja strujom iz radioizotopskog generatora (RTG) baziranog na plutonijumu-238 koji stvara 202 W struje, koju treba rasporediti svim sistemima i instrumentima na brodu. Iz tog razloga, signali koji budu poslati sa sonde imaće snagu od jadnih 12 W. Taj faktor, sdružen sa dimenzijom tanjira antene od samo 2,1 m i udaljenošću od 6.000.000.000 km, ima za rezultat da će podaci putovati brzinom od 1-2 kilobita u sec. To znači da će za jednu sliku od 3 MB biti potreban školski čas da bude liferovana na Zemlju. Iako to ne utiče na brzinu prijema signala, treba se setiti da signal putuje 4,5 sata a da se Zemlja okreće, tako da će sve antene u Madridu, Kaliforniji i Kanberi imati pune ruke posla i tamo neće biti spavanja. Kako će se prijem obavljati u real.timeu pogledaj ovde http://eyes.nasa.gov/dsn/dsn.html


New Horizons: još dva dana do susreta

New Horizons: još tri dana!

New Horizons sve bliži Plutonu

New Horizons: šta je izazvalo problem?New Horizons spreman za susret sa Plutonom!

Problemi na aparatu New Horizons uoči prolaska pored Plutona

Problemi misije New Horizons

Koliko je ugrožena misija New Horizons?

Crvena uzbuna za New Horizons

Šta nas čeka prilikom fly-bya: prilagodi svoj juli slikama sa Plutona

„New Horizons“: detalji na Haronu i slike u boji

20 dana do Plutona

Šta ako Haron ima atmosferu?

Tanka Plutonova atmosfera i neobične dvostruke faze patuljaste planete

Novi detalji na Plutonu!

Konačno slike Plutona

Koliko je debela Plutonova atmosfera?


 NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJI SU PROMENILI ISTORIJU ČOVEČANSTVA

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...