Astronautika: misije

NASAina niskobuđetna misija InSight namijenjena istraživanju Marsa tijekom marta 2016. kreće na svoju dvogodišnju radnu odiseju.

InSight-lander-on-Mars
InSight-mjesto-slijetanja-Elysium-Planitia

InSight će obilato koristiti tehnološke elemente i dizajn uspješne misije Mars Phoenix Lander čija je svojevrsna reinkarnacija uz implementaciju novih i sofisticiranijih instrumenata. Samo lansiranje obavit će raketa Atlas 5 iz vojne raketne baze Vandenberg u Kaliforniji. Cijena misije uz korištenje elemenata MPL iznosi relativno skromnih 425 milijuna USD čemu valja pridodati 160 milijuna USD za trošak rakete nosača.

Zanimljivo je spomenut kako su sve dosadašnje NASAine međuplanetarne misije lansirane sa istočne obale (Florida) a ovo će biti prvo međuplanetarno lansiranje iz Vandenberga. InSight lander mase 360kg gradi iskusna tvrtka Lockheed Martin Corp. Njegovo spuštanje na Mars biti će obavljeno nakon samo šest mjeseci leta, u rujnu iste godine. Između ostalih instrumenata na InSightu će se nalaziti precizni seizmometar te specijalni senzori temperature koji se imaju za pozicionirati ispod površine crvene planete. Posebnom tehnikom detekcije rasprostiranja radio signala između landera i Zemlje znanstvenici će modelirati položaj i dimenzije same jezgre Marsa.

Cilj cijele misije je obaviti istraživanja i dati odgovore na ono što se nalazi u unutrašnjosti Marsa te pridonjeti boljem razumijevanju nastanka stjenovitih planeta Sunčeva sustava. InSight je izvedenica od riječi; „Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport“ te ponajbolje govori o samom scenariju misije. Ulazak u Marsovu atmosferu omogućiti će kapsula sa toplinskim štitom koji će se odbaciti u nižim dijelovima atmosfere kada se aktiviraju padobrani. Meko slijetanje na površinu osigurati će raketni motori. U instrumentalni set uključena je meteo postaja te panoramska kamera viskore rezolucije. Napajanje električnom energijom osiguravati će solarni fotonaposki paneli u kombinaciji sa akumulatorskom jedinicom. Točno mjesto slijetanja još nije definirano no zna se kako će izbor biti jedan od dvadesetak potencijalnih lokaliteta na ekvatorskom području Elysium Planitia.

 

 


InSight novo ime za otkrića na Marsu


 

 

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 18 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 20 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 20 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...