Astronautika: misije

HTV4 lansiranjeU srijedu 03. avgusta (21:48 po našem vremenu) sa Japanskog raketodroma Tanegashima raketom H-IIB prema ISSu lansiran je bespilotni teretni brod HTV-4 (Kountouri).

U teretnom prostoru osim gotovo četiri tone neophodnih životnih i tehničkih potrepština za rad posade i funkcioniranje ISSa nalazi se i neveliki (40cm visok) robot pod nazivom Kirobo koji „zna” govoriti i namijenjen je za interdisciplinarna istraživanja glasovne komunikacije između ljudske posade i računala (raznolikih robota uključivo i humnoidne te brodskih računala).

HTV-4 narednih će nekoliko dana provesti u svemiru postepeno se približavajući ISSu. Kada se početkom narednog tjedna približi Postaji na desetak metara udaljenosti, uhvatiti će ga robotička ruka Canadarm-2 kojom će upravljati astronautkinja Karen Nyberg te ga postaviti na spojno mjesto kod modula Harmony. Nakon provjere hermetičnosti spoja šestočlana posada ISSa pristupiti će u HTV-4 te se prihvatiti prijenosa korisnog tereta u ISS, odnosno kasnije prekrcaja otpada sa ISSa u HTV-4 koji će zajedno sa brodom izgorjeti prilikom povratka kroz atmosferu. Japanska svemirska agencija (JAXA) zajedno sa Europskom ESA-om te Ruskim Roscocmos-om bespilotnim teretnim brodovima opskrbljuje ISS kako bi astronautičke ekspedicije mogle besprijekorno funkcionirati.


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...