Astronautika: misije


Projektovana putanja vodi letelicu direktno ka Marsu. Nemoguće je promašiti planetu, to je jedino sigurno. Samo je pitanje da li će se najkritičniji deo misije završiti kako svi priželjkujemo ili će se rover dezitegrisati pri udar o tlo napravivši krater vidljiv iz orbite. Sedam minuta je potrebno da MSL prođe kroz atmosferu i nežno se spusti na površinu.

Brzinom od oko 21.000 km/h kapsula uranja u tanak gornji sloj atmosfere na visini od oko 120 km iznad tla. Tokom narednih minuta toplotni štit se greje na čak 2100 C. MSL je vatrena lopta na nebu Marsa.

Motori iznad štita blago koriguju ugao pod kojim kapsula prolazi kroz atmosferu. Ugao mora biti oko 20 stepeni u odnosu na pravac kretanja. Veći ili manji, misija propada.

Atmosfera usporava letelicu na 1500 km/h. Kada kapsula dostigne tu brzinu otvara se padobran. Sa prečnikom od 22 metra ovo će biti najveći padobran otvoren na Marsu. U zavisnosti od atmosferskih uslova padobran će usporavati letelicu između 50 i 90 sekundi. Ukoliko se padobran ne otvori, misija propada.

Kada brzina dostigne oko 600 km/h toplotni štit se odvaja. Rover je 9 km od površine. Obratite pažnju na sledeću aktivnost. Kamera Mars Descent Imager počinje da fotografiše predele ispod rovera. Po prvi put u istoriji planetarnih istaživanja imaćemo priliku da vidimo film spuštanja letelice na površinu neke planete. HD rezolucija sa 4 slike u sekundi garantuje fantastičan video snimak.

 
Pogledajte kako NASA testira ovaj impresivan padobran

Na 1500 metara iznad tla nastupa najkritičniji deo najkritičnijeg dela misije. Ispaljuje se gornji deo kapsule zajedno sa padobranom, otvara se dovod goriva u 8 motora, koji se pale i postavljaju na 1 % snage. MSL slobodno pada bez usporavanja. Tek nakon zaustavljanja rotacije motori dobijaju komandu da rade punom snagom i MSL opet počinje da usporava kroz atmosferu.

Od 400 kg goriva motori će potrošiti više od pola kako bi spustili letelicu na samo 20 metara od površine. Četiri motora se gase i nastupa nova faza u spuštanju - nebeski kran.

Svega 15 sekundi ostalo je do spuštanja. Ovaj manevar do sada nije primenjen u planetarnim istraživanjima, iako kod ljubitelja astronomije izazviva "Vau!" efekat, nebeskog krana se najviše i plašimo. Njegova jedina svrha je da rovera nežno spusti na tlo i da raketa sa eksplozivnim materijama odbaci što dalje od mesta spuštanja. MSL će biti zakačen najlonskim užadima za kran. Kada rover shvati da je na površini užad će biti presečena i kran će pasti nekoliko stotina metara daleko.

I to je to. Šest točkova na tlu. Dva aktivna rovera ponovo na Marsu.

 

 

 

 
Najbolji video koji jasno ilustruje kroz šta će MSL proći od Zemljine orbite do površine Marsa. Uključite zvučnike, pustite 720p ako možete preko celog ekrana i uživajte.

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 20 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...