Astronautika: misije

heat1x
Raketa HEAT 1X spremna za polijetanje

Za nekoliko dana, točnije 30. avgusta u 15:00 po našem vremenu s raketne postaje na Baltičkom moru, nedaleko Bornholma (Danska) u svemir će poletjeti nadasve zanimljiva raketa HEAT 1X. Njezini tvorci Kristian von Bengtson i Peter Madsen ne pripadaju niti jednoj svemirskoj agenciji. Oni su jednostavno dvoje ljudi „izvan sustava“ koji svoje vrijeme koriste za nešto što je dosad bilo rezervirano samo velikim državnim ili u najbolju ruku, velikim privatnim tvrtkama.

Poleti li raketa HEST 1X i dostigne planiranu visinu od preko stotinu kilometara biti će to događaj vrijedan svakog respekta te poticaj i drugima da se odvaže na svemirsku odiseju o kakvoj se doslovce mora najprije samo sanjati.

Von Bengtson i Madsen svoj su san započeli 2004. godine. Teško da ih je itko svih ovih godina shvaćao za ozbiljno, naročito stoga što su ovi čudaci na vrh rakete ugradili i svojevrsnu kapsulu pod nazivom Tycho Brahe i najavili suborbitalne letove njihove rakete s ljudskom posadom! Njihov Copenhagen Suborbitals postati će prva zaista amaterska organizacija sposobna da u svemir ponese čovjeka i vrati ga nazdad na Zemlju. Uspiju li Danska bi postala tek četvrta zemlja sposobna za let čovjeka u svemir vlastitim snagama.

Projekt je u cijelosti odrađen izvan državnih institucija, zahvaljujući donacijama i snalaženju Von Bengtsona i Madsena.

Sama raketa HEAT 1X (The Hybrid Exo Atmospheric Transporter) visoka je tek desetak metara, promjera tijela 0.64m, sposobna da prijeđe granicu visine od 100km koja je inače definirana kao granica svemira. U naravi raketa je projektirana za balistički, suborbitalni let a kapsula s instrumentima ili astronautom nema mogućnosti samostalnog manevriranja. U zadnoj fazi leta s sustavom padobrana meko bi prizemljina nekoliko desetaka ili i više kilometara od mjesta uzlijetanja.

heat1x_putanja
Shematski prikaz leta HEAT 1X

Dosad su obavljena uspješna testiranja raketnih motora i letovi umanjenih modela te se stoga s punim pravom očekuje puni uspjeh Danske svemirske uzdanice HEAT 1X.

Zasad će raketa poletjeti ali bez astronauta, no to će se uskoro promijeniti. U skučenom prostoru kapsule Tycho Brahe jedan će astronaut stajati „na nogama“ i imati tek toliko prostora da se uvuče unutra. Zlobnici bi rekli kako Tycho Brahe više nalikuje na veliko topovsko zrno s pleksiglas prozirnom glavom koja će omogućiti predivan pogled budućim astronautima na rodni planet.

heat1x_dvojac
Peter Madsen u kapsuli Tycho Brahe uz njega stoji Kristian von Bengtson

Da ne bi sve bilo samo na razini nevjerojatnog ili špekulantskog nije loše za podsjetiti kako su von Bengtson i Madsen svojevremeno izradili i najveću podmornicu u kućnoj radinosti koju sada koristi NASA za istraživanje podmorja.. Danski dvojac savladao je morske dubine a sada im predstoje nebeske visine.

Krene li sve po dobru, uskoro možemo očekivati i prvog astronauta iz garaže!



Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 18 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 19 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 20 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...