Astronautika: misije

Američka svemirska agencija sprema novu povijesnu misiju prema Jupiteru pod nazivom „Juno“. Upravo je ovih dana započelo kompletiranje letjelice u tkz. „čistom pogonu“ američke tvrtke Lockheed Martin Space Systems u Denveru. Misija orginalno planirana za lansiranje 2009. godine odgođena je za kolovoz 2011. Junu će trebeti pet godina (2016.) da stigne na odredište – Jupiterov zagonetni svijet s desecima prirodnih satelita i mnoštvom tajni koje tek želimo otkriti.

Umjetnički prikaz letjelice Juno na odredištu u orbiti oko Jupitera

Pojedini dijelovi letjelice, znanstveni instrumenti, komunikacijska oprema, motori, solarni paneli..dolaze u Denver iz raznih krajeva/tvrtki (SAD) izrađivača na konačno kompletiranje svih dijelova letjelice. Tada će uslijediti testiranje svih podsustava pojedinačno i kao cijeline, izjavio je jedan od vodećih istraživača na projektu - Scott Bolton iz Southwest Research Institute u San Antoniu. Velika očekivanja od ove misije, dug put do Jupitera i iznimno zahtjevni uvjeti u kojima će ova letjelica raditi zahtjevaju od inženjera da detaljno istestiraju sve komponente letjelice.

Juno je krucijalna misija k Jupiteru. Već godinama tamo nemamo nikoga da iz prvog reda vrši istraživanja u Jupiterovom svijetu. Letjelica bi trebala biti operativna najmanje godinu dana no pođe li sve prema planu zasigurno će osnovna misija biti produžena možda i nekoliko godina!

Shematski prikaz letjelice Juno

Jedan od glavnih znanstvenih ciljeva misije je istražiti nastanak i evoluciju Jupitera te njegovih brojnih prirodnih satelita. Za tu svrhu Juno je opremljen s devet znanstvenih instrumenata.

Juno će biti lansiran raketom Atlas V551, a prema Jupiteru će krenuti zahvaljujući tkz. gravitacijskoj praćki Zemlje zbog čega će dvije godine nakon lansiranja proći veoma blizu naše planete, svega 800km iznad površine,  kako bi dobio potrebno ubrzanje za let k Jupiteru.

Juno je druga letjelica iz NASAina programa „New Frontiers mission“. Prva iz istog programa-letjelica New Horizons već je godinama u svemiru a tijekom 2015. istraživati će Pluton.

Masa letjelice Juno iznosi 3625kg a dimenzije (uključivo i solarne panele) 2.65x9m. Proračun ove misije iznosi preko 700 milijuna USD!

Još

Kao što je i bilo najavljeno 12. februara komitet za odlučivanje sastavljen od planetarnih naučnika iz Nase i Ese doneo je odluku o budućoj flagship misiji ka velikoj planeti. Nažalost, odluku još ne znamo. ...
nedelja, 15 februar 2009

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...