Astronautika: misije

3. mart. 2010.

tockovi_rovera

Baš kada sam mislio da je sudbina Marsovog rovera „Spirit" ipak na neki način tužno okončala (čak sam o ljudsko-emotivnom aspektu vezivanja za rovere napisao i dugačak tekst), naučnici su objavili da ovo čudo od rovera ipak nije reklo svoju poslednju reč. Jedino što je neizvesno, to je da li će ovaj robot na točkovima uspeti da preživi oštru Marsovu zimu.

Na sajtu smo čitali brojne tekstove o tome kako je „Spirit" krajem aprila 2009. nenadano upao u nevidljivu zamku i uvalio se u za njega smrtnu opasnost. Nakon nekoliko meseci bezuspešnih pokušaja da se nekako iskobelja iz peščanog zagrljaja, NASA je 2. januara donela odluku da se od svega dignu ruke a da rover postane stacionarna meteorološko-seizmička stanica.

Na Konferenciji za lunarna i planetna istraživanja održanoj u nedelju u Hjustonu, Ray Arvidson, stručnjak koji radi sa roverima sa Vašingtonskog univerziteta u Sent Luisu, izjavio je da je „Nasina odluka ipak malo preuranjena".

Tokom devet vožnji između 15. januara i 8. februara, članovi misije su uspeli da rover pomere unazad za čitava 34 santimetara - „što je prilično mnogo za jedan lender", napominje Arvidson. To je daleko nadmašilo milimetarske napretke koje je „Spirit" postizao u prethodnim pokušajima.

Tom prilikom je upotrebljena tehnika snažnog okretanja točkova levo-desno, čime je uklonjen rastresiti pesak oko i ispod točkova a sabijen ostatak. Daljim pokušajima kratkih okretanja točkova postignut je spor ali siguran napredak.

Stali smo jedino zato što je zbog nadolazeće zime počelo da ponestaje Sunca," potvrdio je Arvidson. „Spirit" je trenutno u stanju elektronske hibernacije, sa premalo snage da bi i u idealnim uslovima nastavio vožnju. „Očekujemo da ćemo iz hibernacije izaći u septembru ili oktobru, i da ćemo nakon par nedelja [vožnje] konačno da izađemo [iz zamke]," izjavljuje on.

Međutim, pre toga „Spirit" mora da nekako preživi surovu i dugu Marsovu zimu. Prethodnih zima, rover je bio tako parkiran da su solarni paneli mogli da dobijaju maksimalnu količinu Sunčeve svetlosti. Bili su okrenutu ka severu, čime su povećavali količinu svetlosti koja je padala na „Spirit" koji se nalazi na južnoj polulopti.

Ovog puta, „Spiritovi" paneli su blago nagnuti ka jugu, što znači da će struje biti manje nego ijedne zime pre ovoga. To bi moglo da znači da će „Spirit" imati premalo energije potrebne za grejanje njegove elektronike, koja bi mogla da „crkne" ako joj bude prehladno. „Biće jako rizično," priznaje Ray Arvidson.

 

[Ponovo podsećam Srđana P. da ako se „Spirit" oslobodi iz peska i krene ponovo, da ga vodim na švedski sto u beogradski „Interkontinental". može da povede i Sašu ...]

 

Još

Robot izgubio bitku za život na Marsu

Novosti sa Marsa: NAPRED SPIRIT!!!

Premali napredak Spirita

Zabrinutost i tuga na Marsu

Gde je to zaglavljen Duh?

Četvrti pokušaj spašavanja „Spirita"

Zarobljen na Marsu

Lovac na marsovske meteorite

Peščana oluja iznad „Spirita"

Sve o Marsovim roverima

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...