Astronautika: misije

NASAin nepokretni laboratorij na Marsu, Mars Phoenix Lander još uvijek ne daje glasa da je preživio studenu Marsovu zimu.

mpl_testiranje_pustinja
MPL za vrijeme testiranja u pustinjskom području na Zemlji

 

Sletjevši 25. svibnja 2008. godine u područje Marsova arktika njegova je misija bila planirana na razdoblje od tri mjeseca. MPL je uspio raditi gotovo dvostruko duže prije nego je prestala njegova komunikacija s letjelicam oko Marsa i s Zemljom.

Konstruiran da preživi u blagim polarnim uvjetima teško da je uspio pobijediti ledeno razdoblje zime na Crvenoj planeti. Ipak u NASA su se odlučili iskoristiti Mars Odyssey, letjelicu u orbiti, da prilikom prelaska iznad područja slijetanja MPL-a osluškuje eventualni slabašni signal s MPL-a.

Sada se područje arktika nalazi u sredini proljetnog razdoblja, te ukoliko nije došlo do loma konstruktivnih elemenata samog MPL-a Sunčeva svjetlost mogla bi mu ponovo dati snage da se pokrene. Iako u to malo tko vjeruje, a i prva kampanja osluškivanja protekla je bez signala s MPL-a nastaviti će se i dalje s slušanjem.

Naime, jedna od ugrađenih komandi na MPL-u je i ona da se u slučaju prikupljanja dovoljnih količina Sunčeve svjetlosti, odnosno električne energije, probudi i javi s osnovnim telemetrijskim podacima. Nakon toga bi s njime bio uspostavljen kontak a ovisno o stanju opreme i instrumenata moguće bi bilo i započeti s novom serijom znanstvenih istraživanja.

Druga kampanja osluškivanja započeti će sutra u petak 26. veljače. Mars Odyssey pedeset će puta nadletjeti mjesto slijetanja MPLa. Sunce tijekom 22 sada osvijetljava područje slijetanja. Posljednja kampanja za traganja za MPL-om biti će u vremenu od 05. do 09. travnja. Nebude li se i tada primilo nikakove povratne informacije s MPL-a misija će biti zaključena.


Još o PML

PHOENIX

Uskrsnuće na Marsu?!