Astronautika: misije

Američki raketoplan Endeavour nakon zahtjevne dvotjedne misije u svemiru, uspješno je rano jutros u 04:20 sati po našem vremenu prizemljio na pistu Kennedyjeva svemirskog centra na Floridi.
sts130_a
Noćno slijetanje Endeavoura na Floridu

„Čestitamo na odlično odrađenoj misiji" poručili su iz kontrolnog tornja šestorici astronauta nakon slijetanja. George Zamka, zapovjednik Endeavoura zahvalio je kontrolorima misije na podršci i rekao kako je ovo bila divna avantura. Raketoplan se odvojio od Međunarodne svemirske postaje u noći s petka na subotu. Nakon čega su astronauti obavili uhodanu proceduru provjere svih elemenata letjelice prije započinjanja sletne procedure. Zbog lošeg vremena na Floridi i vojna zračna baza Edwards bila je u pripravnosti kao rezervna lokacija za slijetanje.

sts130_b
Putanja slijetanja Endeavoura

Astronauti su na ISSu uspješno instalirali modul Tranquility te specijalnu Kupolu za vizalna i druga opažanja. Samo slijetanje obavljeno je tijekom noći na Floridi a iskušana su i nova xenonska svjetla za označavanje i osvjetljenje piste. Kako svemu dođe kraj, tako se i era raketoplana bliži tomu. Tri raspoloživa raketoplana obaviti će još svega četiri misije do potpunog umirovljenja krajem ove godine. Za vrijeme boravka u orbiti šestorici astronauta Endeavoura i petorici stalne posade ISSa obratio se i predsjednik SAD Barack Obama. Zamka i Wiliams (zapovjednik ISSa) u razgovoru s Obamon nisu mogli ne prenjeti ushit novim panoramskim pogledom koji se iz Kupole pruža na Zemlju.

sts130_c
Zemaljske ekipe kreću po posadu Endeavoura

U trenutcima kada je ovaj tekst poslat redakciji, Zamka i članovi njegove posade; Terry Virts, Kay Hire, Steve Robinson, Bob Behnken i Nicholas Patrick još uvijek se nalaze u raketoplanu. Naime nakon povratka iz svemira potrebno je nekoliko sati kako bi se oplata svemirskog broda ohladila dovoljno da joj mogu prići zemaljske ekipe i obaviti proceduru izlaska astronauta.

sts130_d

Zapovjednik Endeavoura slikan u Kupoli neposredno prije napuštanja ISSa

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...