Astronautika: misije

Rusija jedina zemlja sposobna lansirati astronaute u svemir

sojuz
Ruski svemirski brod Sojuz za troje astronauta spojen s ISSom, jedina veza ljudi i svemira u narednih pet godina nakon umirovljenja američkih raketoplana krajem ove godine

Naslov bi mogao pomalo zavarati ukoliko ne pročitamo cijeli tekst. Zna se kako astronaute danas u svemir mogu svojim snagama lansirati SAD, Kina i Rusija. No američki raketoplani još tijekom ove godine idu u zasluženu mirovinu a njihov nasljednik će se čekati barem pet do šest godina. Kinezi s druge strane još uvijek pionirski stupaju u svemirska prostranstva za potrebe vlastitog svemirskog programa. Činjenica je kako danas u svemiru egzistira preko sto milijardi USD "teška" Međunarodna svemirska postaja s kapacitetom stalnog boravka do šest astronauta, a povremeno u kraćim vremenskim razmacima i više od njih desetak. Krajem ove godine jedina veza ISSa s Zemljom postati će Ruska svemirska agencija. Pilotirani svemirski brodovi tipa Sojuz te bespilotni transportni brodovi Progres postoje već skoro četrdesetak godina. Iskazali su se kao pouzdane, jednostavne, jeftine letjelice čija se upotreba planira najmanje do 2020. godine.

 

progres
Bespilotni svemirski brod Progres u tandemu s Sojuzima osnovica ljudskog prisustva u svemiru već desetljećima
Sojuzi su pokrenuli i program turističkih letova u svemir koju je isprobalo nekoliko odvažnih bogataša plativši između 22 i 35 milijuna USD let u trajanju od desetak dana. Odlaskom raketoplana i preuzetim obvezama ugovora vrijednim 306 milijuna USD potpisanom između američke i ruske svemirske agencije, Rusija će za američke potrebe lansirati sedmero njihovih astronauta k ISSu do 2013. godine. To ujedno znači da se ukida postojeći program prevoženja „turista" u svemir.

U tako nastaloj situaciji šef Ruske svemirske agencije (Roskosmos) Anatoly Perminov izjavio je za medije kako će cijena lansiranja astronauta u svemir znatno porasti. Kako više nema zarade od slobodnog mjesta za turiste koje je kupila NASA, to će cijena pojedinačnog lansiranja američkog, europskog ili nekog drugog astronauta od 2013. godine najvjerojatnije biti između 75 i 100 milijuna USD. Takav stav šefa Roskosmosa u prvi mah izgleda monopolistički no gledamo li stvarne troškove i usporedimo li to s američkim troškovnikom lansiranja astronauta raketoplanima dolazimo zapravo na realne tržne vrijednosti. Bila je javna tajna da su i sami avan/turisti-astronauti koji su u ruskoj režiji letjeli u svemir izjavljivali kako bi platili i dvostruku svotu za svoj hir. Danas i u Rusiji, SAD ali i drugdje u svijetu mnogobrojne privatne tvrtke rade na letjelicam koje će na duže ili kraće vrijeme odbaciti odvažne u svemir. Ovisno o njihovim tehničkim predispozicijama neki će takvi letovi koštati „svega" nekoliko stotina tisuća USD a drugi će svoje troškovnike izrađavati u milijunima ili desecima milijuna zelene valute. Let u svemir, ma koliko u filmovima bio pojednostavljen, još je uvijek jedna od najopasnijih i najsloženijih ljudskih djelatnosti..



Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 3 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 3 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 8 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 14 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...