Astronautika: misije

spirit-2011
Hoće li Spirit preživjeti dugu Marsovu zimu koja počinje u maju i dočekati slijedeću Novu godinu?

Prije šest godina, 03. januara 2004. godine, na Mars je uspješno sletio Spirit, prvi od dva istovjetna geološka pokretna istraživača. Riječ je o NASAinim roverima Spirit i Opportunity čija je namjena da kao robotizirani geolozi pronađu vodu na Marsu te da nam dostave detaljni pregled geološke povijesti i kemijske strukture Marsova tla. Predviđeni da na Marsu rade svega tri mjeseca ovi su se roboti dokazali kao veoma žilava tehnička stvorenja. Ipak nije sve tako lijepo..

spirit-model
Računalni model Spirita na Marsu

Jučer, na sam rođendan Spiritova spuštanja na Mars, nije bilo slavlja u njegovom inženjersko-znanstvenom taboru. Spiriti je već Mjesecima ukopan u pješčanu dinu i donjim postrojem naslonjen na kamen. Svi dosadašnji pokušaji da ga se izvadi odande nisu dali rezultata. Minimalni pomaci od dva-tri milimetra ovamo ili onamo ne znace ama bas nista. Situaciju otežava i to što samo četiri od šest pogonskih kotača pouzdano rade. Dva od ranije pokvarena kotača povremeno rade a povremeno ne tako da se u njih nemože pouzdati. Bilo je jasno kako će se Spirit s pet kotača teško izvući, naročito stoga što su tri pogonska na strani koja je utonula u veoma sitni pijesak te njihov rad ne proizvodi željenu trakciju. S četiri teško da će ikada postati pokretan stroj. Ipak u NASA još uvijek ne odustaju. Glavna im je zadaća da se u narednim tjednima osigura mobilnost rovera. No vrijeme na Marsu im neide na ruku. Spirit dobiva sve manje energije, Sunce je sve niže iznad horizonta a zima sve bliža. Negdje sredinom maja, ukoliko ostane u ovakvom položaju Spit po svemu sudeći neće imati dovoljno energije da se grije tijekom zime i najvjerojatnije će doći do njegova (nepovratnog) gašenja.

Ipak, ne budu li postupci za njegovo oslobađanje dali rezultata, postoji rezervni plan; osigurati preživljavenje. No to bi značilo da se rover mora kontrolirano ukopati još dublje u pijesak kako bi se njegov nagib maksimalno pozicionirao prema zimskom Suncu nisko nad obzorom. Takva strategija je izvediva. Rezultat nije siguran a garantirano je jedino nepovratno ukapanja rovera koji se više neće moći izvući iz tog položaja. Strategija preživljavanja pretvorila bi nam pokretni rover u nepokretni lender-istraživač koji bi nastavio svoju misiju na Marsu sve dok neki od tehničkih kvarova ne dokrajči njegovu misiju u cijelosti. Na drugoj strani planete, Opportunity nema takvih problema. Marljivo istražuje čudesni svijet a zahvaljujući iskustvu Spirita njegov je programski paket za vožnju dograđen potprogramima za prepoznavanja pješčanih zamki.

Gde je to zaglavljen Duh?

Četvrti pokušaj spašavanja „Spirita"

Zarobljen na Marsu

Lovac na marsovske meteorite

Peščana oluja iznad „Spirita"

Sve o Marsovim roverima