Astronautika: misije

hayabusa
Nesretna Japanska letjelica Hayabusa iznad asteroida Itokawa, umjetnički prikaz

Japanska robotička letjelica Hayabusa ušla je u deveti krug svemirskog pakla. Tehnički i drugi problemi koji od samog lansiranja tijekom svibnja 2003. prate ovu letjelicu sada su kuluminirali otkazom i trećeg od četiri jonska motora. Blok D jonskog pogona otkazao je ovog vikenda. Telemetrijskom provjerom podataka ustanovljen je potpuni otkaz rada ovog jonskog motora. Znanstvenicima iz Japanske svemirske agencije (JAXA) sada predstoji samo nada kako je blok C još uvijek u operativnom stanju budući je on radi uočenih anomalija ugašen još početkom ove godine. Letjelica je od tada usmjeravana i pogonjena k Zemlji samo s blokom D jonskog pogona. Blokovi A i B otkazali su još ranije tijekom godina.

Hayabusa je jedina letjelica koja je (2005.) sletjela (čak i neplanirano!) na neki asteroid (Itokawa), pokupila uzorke materijala (mada je i ovo upitno obzirom na komunikacijske i druge pogreške koje nisu potvrdile ispaljivanje projektila i skupljanje uzoraka!) u namjeri da ih se dopremi na Zemlju radi analize.

Prema planu misije bilo je predviđeno da se letjelica vrati 2007. godine. Kvar na klasičnom raketnom pogonu, proglem s istjecanjem goriva, te anomalije na orijentacijskom, komunikacijskom i računalnom sustavu odgodili su njezin povratak slabašnim jonskim motorima za 2010.

JAXA sada radi eksperimente s već mjesecima ugašenim blok C motorom jonskom pogona, istovremeno izračunavajući novu trajektoriju za veoma neizvjestan povratak letjelice. Svi jonski motori otkazali su poradi problema s napajanjem i izvjesno je kako se to svakog trena može ponoviti i na jedinom preostalom motoru upitne ispravnosti. Dogodi li se to letjelica je zauvijek izgubljena.

Tehnološki vijek ionskih motora iznosi na tisuće radnih sati, no Hayabusini motori već su odradili daleko više od inženjerskih mogućnosti. Preko 40.000 radnih sati (1700 dana!) uzastopnog kontinuiranog rada izgleda da je ipak bilo previše za pogonski sustav "izmišljen" tek prije koju godinu, najprije u znanstveno fantastičnim filmovima a tek onda i u stvarnosti.

Biti će neizvjesno do kraja, izjavili su u JAXA povodom ovih tehničkih problema. Realno gledano šanse da letjelica ipak (makar i u novom zakašnjenju) dopremi uzorke na Zemlju sada se izražavaju u promilima. Ipak kontrolori misije pokušat će nemoguće. Iskustva prikupljena tijekom misije ove letjelice poslužiti će pri planiranju i provedbi nekih budućih robotičkih istraživača.
S znanstvenog stjališta, Hayabusa je već odradila veliki posao. Uspije li se ipak dovući do Zemlje biti će to šlag na torti od barem deset katova.

Inače, ima i jedan zgodan vic na temu otkaza trećeg od ukupno četiri (doduše avionska) motora: Krenu ranim jutrom Mujo i Haso avionom u Ameriku gdje bi trebali stići oko 15 sati. Svako malo iznad Atlantika pilot se oglašava riječima; Cijenjeni putnici otkazao nam je motor broj 1. Nema razloga za brigu ovo je avion s četiri motora. Zbog otkaza motora broj 1 kasniti ćemo dvadesetak minuta...Tako priča pilot i kada je otkazao motor broj dva, a nedugo zatim i motor broj tri... Na to će Muju Hasi: "E bolan Haso, ako nam otkaže i ovaj četvrti motor mi ne stignemo do ponoći u Ameriku".

E pa upravo se u takvoj ili malo težoj situaciji sada nalazi Hayabusa!

Još o ovoj misiji:

"HAYABUSA", japanci osvajaju asteroide

U potpunoj medijskoj sjeni razvikane NASAine misije «presretanja» komete «9/P Templ-1» letjelicom «Deep Impact», međuplanetarna robotička misija japanske ...

Hayabusa

Hayabusa ili u prevodu "Soko". To je jedna od letelica sa jonskim pogonom (

lansirana je jos 9. maja 2003), a itekako se pominje u medijima, ...

 
apanska letelica Hayabusa je stigla do svog cilja. To je asteroid (25143) Itokawa...
 
Iako potpuno obogaljena brojnim kvarovima, mala japanska sonda za ispitivanje asteroida ipak se vraća kući. 25. aprila, u 14:30 po japanskom vremenu, ...
 
Upravo se ovih dana Japanska svemirska sonda Hayabusa nalazi na vrhuncu svoje jedinstvene misije, istraživanja asteroida Itokawa iz neposredne blizine i ...
 
Japanska sonda Hayabusa, u stvari tehnološki demonstrator i dalje iznenađuje prekrasnim slikama, "planinskim vrhovima" i mnoštvom mjerenja koje nam šalje iz ...
 
2 нов. 2005 ... Japanska sonda Hayabusa, u stvari tehnološki demonstrator i dalje iznenađuje prekrasnim slikama, "planinskim vrhovima" i mnoštvom mjerenja ...
 
Prema izjavama pojedinih dužnosnika Japanske svemirske agencije (JAXA) povratak njihove letjelice "Hayabusa" sa prikupljenim uzorcima asteroida Itokawa ...
 
Prekjučer rano ujutro Japanski svemirski centar izgubio je vezu sa robotičkom letjelicom "Hayabusa" koja se je trebala spustiti na asteroid Itokawa!